Megdöbbentő felfedezés: A bútorokban lévő formaldehid károsíthatja a szemet!

Van otthon forgácslap bútor? Tudnia kell, hogy a formaldehid ennek szerves része. A formaldehidet az úgynevezett zárt terek problémájának tipikus képviselőjének tekintik. Az apartmanokban a formaldehid fő forrása a berendezés – forgácslap bútorok, padlóburkolatok, szőnyegek vagy tapéták. Beszélni fogunk arról, hogy hol található formaldehid, és mit tegyünk, hogy otthon ne okozzon kárt.

A formaldehidet tartalmazó anyagokból ez a vegyi anyag a lakások és épületek belsejébe kerül, majd belégzéssel a szervezetbe kerül. Ezután rákkeltőként működik a szervezetben. A formaldehid természetben előforduló szerves anyag, amely számos vegyi anyag (festékek, lakkok, ragasztók, pácok, növényvédő szerek stb.) előállításának alapvető alapanyagaként szolgál az ipar számára.

Hol találhatunk formaldehidet?

A formaldehid egy illékony anyag, amely bútorokból, padlókból, festékekből szabadul fel. Ruhában, tisztítószerekben vagy rossz minőségű játékokban is előfordul. Fa és szén nyílt tűzön történő elégetésének, valamint füstölésnek terméke. Fokozott koncentrációt mértek néhány, az 1970-es, 1980-as években épült OKÁL típusú faépületben is, ahol új, szűk nyílászárók kerültek beépítésre.

Légtisztító és formaldehid

Formaldehid számokban

A formaldehidet (methanal szisztematikus elnevezése) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta, azaz bizonyítottan rákkeltő anyag. A formaldehid színtelen, szúrós szagú, mérgező gáz, kis koncentrációban is könnyen felismerhető. A formaldehid legnagyobb részét (25%) karbamid-formaldehid gyanták előállításához használják fel, amelyeket például rétegelt lemez ragasztójaként használnak.

Mennyi formaldehidet szívunk be naponta?

A formaldehid főként belégzéssel kerül a szervezetbe. Az Állami Egészségügyi Intézet (SZÚ) szerint a külső környezetből belélegzett mennyiség napi 2-40 µg, a belső környezetből 300-600 µg naponta. A városi levegő átlagos éves koncentrációja 5-10 µg/m körül van3. A közönséges épületekben ez a koncentráció még egy nagyságrenddel magasabb is, azaz körülbelül 50-100 µg/m3. Azokban az épületekben, ahol a forgácslapot széles körben használják mind az építőiparban, mind a belső terekben, a koncentráció 100-1000 µg/m3.

Mit okoz a formaldehid?

„A kis dózisú formaldehid akut expozíciója fejfájást és az orrnyálkahártya gyulladását okozza. A formaldehid magasabb koncentrációja súlyos nyálkahártya-irritációt és légzési problémákat okoz. Érzékeny egyéneknél a formaldehid asztmát és bőrgyulladást okozhat. A krónikus expozíció a hörgők gyulladását okozza” – magyarázza Tomáš Sysel, az Egészséges Életmód Intézetétől (IZB).

Formaldehidtartalom és szabványok

A bútoripar európai viszonyaiban a formaldehid tartalmat a (ČSN) EN 13986 – fa alapú anyagok tulajdonságai határozzák meg, majd a ČSN EN 13986 még a ČSN EN 14322 (laminált lapok), ČSN EN 312 (forgácslapok), ČSN EN. 622-1 (farostlemezek ) ČSN EN 622-5 (közepes kemény farostlemezek), ČSN EN 622-5 (kemény farostlemezek) és ČSN EN 636 (rétegelt lemezek), míg az USA-ban azóta az európai szabványnál alacsonyabb határérték van érvényben. 2013. „Németországban 2020. január 1-jétől csak olyan faalapú anyagok kerülhetnek forgalomba, amelyek a korábban megengedettnél lényegesen kevesebb formaldehidet tartalmaznak” – mutat rá Ralf Spiekers, a VTS Germany technológiai és szabványügyi vezetője.

Mennyire káros a formaldehid?

A formaldehid gőzök belélegzése allergiát, atópiás ekcémát és gyulladást okozhat. A formaldehid kiszárítja a nyálkahártyát és köhögést okoz. „A legnagyobb veszélyt a gyerekszobák berendezése jelenti, ahol a formaldehid akár hatásos koncentrációt is elérhet, ami egészségkárosodást okoz. Aztán a szülők és a tanárok meglepődnek, hogy egy ilyen kisgyerek fejfájástól szenved, még mindig alszik és nem koncentrál” – írja le a formaldehid gyermekeinkre gyakorolt ​​hatását MUDr professzor. Martin Storck, a berlini Federal Risk Institute BFR munkatársa, és hozzáteszi: „A krónikus expozíció a hörgők gyulladását okozza. A formaldehid irritálja a szemet és könnyezést okoz. A magasabb koncentráció a szaruhártya elhomályosodását vagy akár látásvesztést is okozhat.”

Intézkedések formaldehid ellen

Rendszeresen intenzíven szellőztesse a nappali helyiségeket. Tartsa fenn az optimális hőmérsékletet és páratartalmat a beltérben. Ne zsúfolja túl a helyiségeket forgácslap bútorokkal és formaldehidet tartalmazó rétegelt lemezekkel. Forgácslap bútor vásárlásakor ügyeljen arra, hogy mennyi formaldehidet tartalmaz (E0, E1 emissziós osztály). Ügyeljen a formaldehid egyéb lehetséges forrásaira, például szigetelőanyagokra, ragasztókra, festékekre, tapétákra, textilanyagokra stb. Előnyben részesítse a tömörfa bútorokat. Az egész helyzet szemléltetésére – a forgácslap veszélyes hulladéknak minősül, és nem szabad a szokásos módon elégetni. Még a formaldehidszűrővel felszerelt Dyson légtisztító is képes otthon megbirkózni a formaldehiddel.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche