A növény hirtelen leáll? Boldogtalanná válik, és a levelek fonnyadtnak tűnnek? Ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta atkák, amelyek kolóniákba gyűlnek, és meggondolatlanul másznak át a példányokon. Ha meglát egy atkát, tudnia kell, hogy nem ejt foglyul: gyorsan terjed, és elfoglalja a házban összegyűlt többi növényt is. Szerencsére könnyen megszabadulhatsz tőle, de vigyázni kell. Hogyan harcolsz az atkák ellen? Találjuk ki.

Fotó: shutterstock/BirdShutterB shutterstock/Firn

Atka: a kártevő felismerése

Az atkát a pókfélék közé sorolják, egy kis szervezet, amely megtámadja a szobanövényeket, valamint a kertben termesztett növényeket. Szabad szemmel nehéz megfigyelni, mert testének hossza nem haladja meg az egy millimétert. Csak akkor észrevehetők, ha egy nagy kolónia jelenik meg. Különböző színűek lehetnek: krémszínűek, zöldek vagy pirosak, de egy közös vonásuk van: növényekből táplálkoznak és sejtnedvet szívnak ki belőlük, ami a növény elpusztulásához vezet. Az atkák klasztere nagy, és mindegyik különböző típusú növényeket támadhat meg. Ismerjük meg őket:

  • komlóatka,
  • gyümölcsatka.

E kártevők mindegyikében van egy közös vonás: ha megjelennek, gyorsan meg kell szabadulni tőlük.

Honnan tudhatom, hogy egy növényt megtámadtak-e atkák?

Honnan tudhatod, hogy poratkával küzdesz? A legkönnyebben a növény állapota alapján deríthetjük ki, mert az első tünet a levelek hervadása és felkunkorodása. A levéllemez felső oldalán időnként üveges foltok jelennek meg, amelyekkel a paraziták táplálkoznak, és megiszják a példányainkban található levet. Ezen kívül jól látható, hogy új levelek és rügyek jelennek meg, de néhány nap múlva maguktól kiszáradnak. Amikor az atkák bővelkednek, a pókok több helyen gyülekeznek a növények zugaiban található kis pókhálókon.

Észrevettél egy atkát? Mi a következő?

Ha biztosak vagyunk benne, hogy az atka bejutott a házunkba, ellenőrizni kell, hogy nem terjedt-e át más példányokra. A fertőzött növényt el kell választani a többitől, és távoli helyre kell vinni. Kezdetben a takácsatkák ellen házi gyógymódokkal küzdhetsz.

  • páratartalom: az atkák szeretik a száraz levegőt, és a nagy adag nedvesség halálos számukra. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? A növényt bőven megszórhatjuk, majd szorosan letakarjuk egy műanyag zacskóval, és két-három napig ott hagyjuk.
  • Házi gyógymód: Készíthetsz otthoni gyógymódot, ami eltünteti a takácsatkákat. Öntsön egy pohár vizet, egy kanál folyékony szappant és egy kanál olajat egy spray-palackba. Az egész keveréket alaposan keverjük össze, és alaposan fedjük le vele az egész fertőzött növényt. A kezelést naponta egy hétig meg kell ismételni.

Atka: nehéz ellenség

Néha a megtett intézkedések nem vezetnek eredményre, különösen akkor, ha az atkák száma nagyon magas, és a fertőzött növények száma nő. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a kertészeti boltokban kapható eszközök igénybevétele.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Temesd el a halfejet a kertben. Ez az anyósom trükkje. Régebben beütöttem a fejem, most pedig minden évben

Egy akadály, amelyet a csigák nem tudnak átlépni. Abbahagyják a kerted pusztítását