Mely hagymákat és gumókat kell téliesíteni, és melyek maradnak fenn kint? Ez egy nagy áttekintés. Ezt kevesen tudják

Amikor az emberek az élet őszéről beszélnek, az azt jelenti, hogy életünk nagy része mögöttünk van. A virágokkal más a helyzet. Az ősz olyan időszak számukra, amikor egyesek a téli alvásra készülnek, másokat meg kell védeni a téli fagyoktól, mások pedig már a tavaszi ébredésre készülnek.

Mely virágokat érdemes felkészíteni a télre, és melyeket kell biztonságos helyen tárolni, ahol túlélik a telet?

Mielőtt tovább olvasna, nézzen meg egy YouTube-videót a szakállas írisz átteleléséről. Tintia Clemant aka River Lady csatornáján megtalálod:

Szakállas íriszek

A legtöbb kertész csak a magas szakállas íriszek csoportját ismeri, de sok kertben más csoportokat is termesztenek. Nagyjából feloszthatjuk őket alacsony, közepes, szegélyezett, miniatűr, végül a leggyakoribb, magas szakállas íriszekre. Az idősebb fürtöknél a virágzó töveket közvetlenül a rizómákból kinőtt tövénél levágjuk, a levelek száradó végét levágjuk, a fürtök közepéről pedig kivágjuk a régi, haldokló rizómákat.

Szakállatlan íriszek

A leggyakrabban termesztett kerti íriszek második csoportját a szakáll nélküli íriszek alkotják (a bajusz a külső szirmokon növekvő szőrszálak). Míg a szakállas íriszeket legkésőbb augusztus végéig kellett átültetni, addig a szakállas íriszeket október elején még lehet ültetni. Az elültetett növényeket a fagyok előtt meg kell öntözni, és be kell takarni szárral. Ezután készítse fel a nagyobbakat a télre. Hamis íriszek esetén vágja le a levelek száradó végeit. A szibériai és japán íriszek esetében hagyjuk a leveleket tavaszig. A megszáradtak beborítják a rizómákat, ami megvédi a fagytól.

Dayliliomok, vagy dayliliomok

Ugyanúgy készíti fel őket a télre, mint az íriszeket. Távolítsa el a száraz leveleket, és vágja rövidre a zöld leveleket. Az alvó liliomokban a többi levele kiszárad, és elrejti a felső rügyet a fagy elől.
Az örökzöld és félörökzöld liliomokban a levelek maradványai megfagynak, és az egész növény megfagyhat. Ezért az első fagyok beköszönte előtt a biztonság kedvéért fedje le őket tökfűvel. Védje a nyár végén ültetett többi liliomot is. A jól gyökerező növények még ezekben a csoportokban is általában gond nélkül túlélik a telet. Az első tél azonban próbatétel, az biztos, hogy tartsa kéznél a szarkalábat, és ha tartós -10 0C alatti fagy fenyeget, takarja le a növényeket. Az időjárás-előrejelzés ma már meglehetősen megbízható.

Gladiolus vagy kardvirág

A kardvirág gumói megfagyhatnak, ezért télre tisztítsa meg őket. Néha előfordul, hogy néhány elfelejtett gumó túléli, és meglepetésként jelenik meg az új telepítésekben.
Hagyja a kardvirágot az ágyásokon, ameddig csak lehet, mert a gumók a megrövidült napokon nőnek a legtöbbet. Ez általában más gumós virágokra is vonatkozik (pl. begónia vagy dália). Amúgy az a szabály, hogy a kardvirágot legkorábban virágzás után három héttel kell betakarítani. A betakarításhoz száraz, napsütéses napot válasszunk, hogy a legtisztább gumókat szedjük le a földről, amelyekről a többi talaj könnyen eltávolítható.

Lazítsa meg a gumókat ásóvillával, majd húzza ki a földből. Távolítsa el a talajt a kihúzott növényekről. Törje le a leveleket, távolítsa el a szaporodási gyöngyöket (brut), távolítsa el a felső piszkos pikkelyt a gumóról, és törje le a régi gumót. Minden kőbányát úgy kell elvégezni, hogy ne sérüljön meg az új gumó.

Szárítsa meg az összegyűjtött gumókat körülbelül november végéig. Az egyes fajtákat külön tároljuk, nehogy összekeveredjenek. Száradás után parafaréteg képződik a régi gumó többi része és az új gumó között, így könnyedén eltávolíthatja a régi gumó maradványait. A megtisztított és szárított gumókat fajtanévvel ellátott papírzacskókba rakjuk, és száraz helyen, 0 C-os hőmérsékleten tároljuk. Tárolás közben időről időre ellenőrizze a gumók egészségi állapotát, és távolítsa el a beteg gumókat. A kardvirághoz hasonlóan a kaliákat, a begóniákat, a sprekeliákat, az acidantherákat és másokat is gyűjtik. Az iszapot takarjuk be homokkal, a többi gumót a kardhalhoz hasonlóan papírzacskóban tárolhatjuk.

Dáliák

A dáliagumókat csak akkor szedik be, ha leveleiket az első őszi fagyok megégették. Korábban ez már szeptemberben volt, manapság ez általában csak október végén fordul elő. Ennek köszönhetően a fagy beköszönte előtt levághatod az utolsó virágokat, és az emléknapon sírdíszként használhatod.

A betakarítás előtt vágja le a töveket 5-10 cm-rel a talaj felett, hogy biztosan rögzítse a fajta nevével ellátott műanyag címkét a szár többi részére. Óvatosan törje össze a gumókat egy ásóvillával. Nagyon törékenyek, ezért óvatosan bánjon velük. Esőtől védett helyen fordítsa le a gumókat az üreges szárukkal, hogy leeressze a vizet. Néhány nap múlva óvatosan távolítsa el a többi talajt a gumókról. Hagyja tavaszig a gumók felosztását.

A gumók helyes teleltetése a legfontosabb és egyben a legnehezebb is a dáliák termesztése során. Száraz, hűvös és szellőző helyiségre van szükségük. A régi nyaralókban a gumókat a burgonyához hasonlóan a pincében tárolták. Ma már olyan garázst, műhelyt, folyosót is lehet találni, ahol nem fagy, és ahol a hőmérséklet nem emelkedik 10 0C fölé. A gumókat homokban, mulcskéregben vagy lazán elosztva, mogyoróban tárolhatja. Meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló helyet, és olyan eljárást kell választani, amelyben a gumó nem szárad ki túlságosan, de nem is rothad a túlzott nedvesség miatt.

Én személy szerint mindent kipróbáltam. Nekem végül bevált a deszkákkal és hungarocellrel borított fészer alatti 1 m mély beton pincében való tárolás. Ebben a gumókat egy rétegben, a padló felett körülbelül 5 cm-rel egy rácson tároltam, és újságpapírral letakarva. Fagymentes napokon mindig kinyitom a pincét néhány órára, hogy kiszellőztessem.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche