Meningococcus fertőzés súlyos formájától mentettek meg egy beteget a Grodno Regionális Fertőző Kórházban

Az egész enyhe rosszulléttel és torokfájással kezdődött. Egy nappal később – körülbelül negyven körüli hőmérséklet, hányás, lila foltok az alkaron. A harminc éves férfi diagnózisa egyértelmű – a meningococcus fertőzés egyik legsúlyosabb formája, amit a vérvétel is jelez. A meningococcemia agresszív fulmináns formája halállal jár, de az orvosoknak sikerült megmenteni a beteg életét.

A beteget egy orvoscsoport gyógyította meg az 1. fertőző betegségek osztályának vezetője, Oksana Ostrovskaya vezetésével.

Milyen volt?

A mentők a beteget a kerületi kórházba szállították. Súlyos állapota miatt nem tudták a Grodno Regionális Fertőző Klinikára szállítani, ahol a meningococcus fertőzésre szakosodott kezelés várható. Ezért a régió orvosai – Andrej Juskevics regionális fertőzőkórház fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája és Edgar Romancsuk egyetemi klinika aneszteziológus-újjáélesztője – érkeztek a helyszínre. A betegen a vese-, szívizom- és fertőző-szeptikus sokk nyilvánvaló jelei voltak.

– A régió folyamatosan kapcsolatban állt a regionális szakemberekkel, – tisztázza A regionális fertőző betegségek kórházának főorvosa, Natalya Malyshko. Kórházunkban fertőző szakorvosok, az egyetemi klinikán pedig aneszteziológusok és újraélesztők, valamint az orvosegyetem szakosodott tanszékének dolgozói. Igor Karpov, az Egészségügyi Minisztérium szabadúszó fertőző betegségek főorvosa adott tanácsot.

A beteg állapotát a körzeti rendelőben stabilizálták. Aztán a Grodno Regionális Fertőző Kórházban mentették meg. Ez egy hét intenzív kezelést tartalmazott oxigén támogatással az intenzív osztályon. A szakértők biztosak benne, hogy állapota már nincs veszélyben. A testen lévő kiütések, amelyek a veszély csúcsán szöveti nekrózissal járhatnak, most maguktól elmúlnak.

Megkérdezték a szakértőket, hogy ez milyen betegség

És megtudtuk tőle Igor Karpov, az Egészségügyi Minisztérium szabadúszó fertőző betegségek főorvosa, az orvostudományok doktora, professzorMilyen kockázatokkal jár a meningococcus fertőzés, és hogyan védekezhet ellene? A szakember elmondta, hogy a meningococcus az ország lakosságának két-három százalékát érinti, de gyakrabban észlelik tünetmentesen. Leghíresebb megnyilvánulása az agyhártyagyulladás, amely az agy duzzanata. A meningococcemia pedig szepszis, néha súlyos és rosszindulatú, amely villámgyorsan jelentkezik, lavinaszerűen nő, és súlyos következményekkel jár. Összetett formákban a mikroba ritkán fordul elő, sok éven át nem éri el százezer emberenként egy esetet.

– Az agyhártyagyulladás és a meningococcemia etiológiája azonos, de valójában teljesen eltérőek, együtt vagy külön-külön fordulnak elő, – magyarázza Igor Karpov. — Az agyhártyagyulladás, vagyis az agyduzzanat szintén halálos kimenetelű, és sürgős kezelést igényel. Első tünete erős fejfájás, amely lázcsillapító tablettákkal sem csillapodik. Jellemző tünetek a láz, a hányás… A meningococcemia is jellemző a magas lázra és a mérgezésre. Ugyanakkor a bőrön kiütések jelennek meg.

A meningococcemia fulmináns formája átmeneti, és néhány óra vagy egy-két nap alatt megöli a szervezetet. A meningococcemia levegőben lévő cseppekkel, meglehetősen szoros érintkezés útján terjed. Például csókolózáskor. A mikroba a külső környezetben instabil, hipotermia vagy betegség nem tudja felvenni. Bár az influenza után, amikor a vírus gyengíti az ember immunitását, a fertőzések gyakoribbá válnak.

Milyen kezelés? Antibakteriális terápia, újraélesztés a létfontosságú szervek támogatására, mesterséges lélegeztetés. A meningococcus elleni védekezés legmegbízhatóbb módja pedig a vakcina. Már elég széles körben használják a világon, de még nem mindenhol.

— Mindenekelőtt az öt év alatti kisgyermekek oltását javasoljuk természetesen. – tisztázott Inna Fedorova, a BSMU Epidemiológiai Tanszékének docense. – Veszélyeztetettek azok, akik endémiás területeket látogatnak, gyermekotthonok, árvaházak, bentlakásos iskolák tanulói és dolgozói, valamint a 13-17 éves serdülőkorúak, mivel ebben a korcsoportban megnövekedett a kórokozó szállítási szintje. A kockázatnak vannak kitéve a 60 év felettiek, valamint az elsődleges és másodlagos immunhiányos állapotú betegek is. Meglehetősen sok tapasztalat halmozódott fel a meningococcus fertőzés védőoltásos megelőzésében, különösen az endémiás területeken, amely igazolta az oltások hatékonyságát és biztonságosságát.

FONTOS TUDNI

Az agyhártyagyulladás leggyakoribb jelei a láz, nagyon erős fejfájás, hányás, szemfájdalom, a nasolabialis háromszög kék elszíneződése, az erős fény és a hangos hangok intoleranciája. Gyakran előfordul még a nyakizmok merevsége (a beteg nem éri el az állát a kulcscsontig), álmosság, bőrkiütés, ízületi vagy izomfájdalmak, görcsök. Ha ennek a betegségnek a tüneteit észleli, különösen akkor, ha agresszíven nyilvánul meg, semmilyen körülmények között ne kezdjen öngyógyítással.

A fénykép a Grodno Regionális Végrehajtó Bizottság Fő Egészségügyi Osztályának jóvoltából.

A szöveg és a fényképek teljes újranyomtatása tilos. A részleges hivatkozás megengedett, feltéve, hogy van hiperhivatkozás.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche