Mennyi ideig tart a bárány vagy a sütemény: semmiképpen ne lépje túl ezt az időt.

Húsvéti kalács és bárányok maradtak otthon?

Maradt otthon néhány bárány vagy mazsola, és biztosan nem tudod mindet megenni? Az édes húsvéti sütemények nem csak a családokban halmozódnak fel, ahol különböző receptekkel kísérleteznek, és egész hétvégén megy a sütő.

A nagymamáknál és nagypapáknál is lehet belőlük bőven, akiknek látogatójuk hozott valamit enni. Akár egy báránycsorda, akár egy tepsi tele van otthon pogácsával, ne késlekedjetek a fogyasztásával!

A bárányt és a szalonnát is lefagyaszthatja.

Ha odafigyeltél, akkor egyértelmű, hogy az olyan édes sütemények, mint a mazanec és a húsvéti bárány nem lesznek hosszú ideig eltarthatók. És az is problémás, hogy az ilyen sütemények gyakran elég sokáig állnak az asztalon.

Ha sok tészta marad, vagy már nincs kedve hozzá, nyugodtan fagyassza le. Mind a mazanec, mind a báránysütemény felengedve kissé nyirkos lehet, és könnyen előfordulhat, hogy nem olyan szalonképes, hogy újra az ünnepi asztalra akarjuk tenni.

Számítsunk erre, és ezért inkább szeleteljük fel a tésztákat, hogy fokozatosan tudjuk kivenni a felhasználható mennyiségeket. Ez több szempontból is praktikusabb.

Ami a szobahőmérsékleten való tárolást illeti, az eltarthatóság több körülménytől függ. Ha a tészta piskóta, a bárányhús eltarthatósága elég hosszú, de a tészta nagyon kiszárad.

De ha nem bánod, és szeretsz reggelente két kekszet enni a teához vagy kávéhoz, akkor akár fel is vághatod és száríthatod a bárányt. Nem csemege, inkább csak felhasználjuk az utolsó szelet bárányhúst is, és helyet is spórolunk a fagyasztóban.

A zsíros tészta és a díszített bárányok a legromlandóbbak. Ezek hosszabb időn keresztül jobban megpuhulnak, de megérdemlik, hogy minél hamarabb elfogyjanak, és a hűtőben tartsuk őket. Szavatossági idejük nagyon rövid, és néhány napon belül meg kell szabadulni tőlük. Egy hétre ne is gondoljon!

A zsírosítókkal kicsit egyszerűbb a helyzet. Ez egy édes kenyér, ami mandulát és mazsolát tartalmaz, de elég sokáig eláll. Majdnem egy hétig, ha megfelelően tároljuk. A mazanec azonban egészben is sikeresen lefagyasztható, de szeletelve még mindig előnyösebb. Bármilyen sütemény esetében ajánlott fagyasztással tárolni, csak néhány hétig, nem hónapokig.

Különösen kerülje a penészedést

Szobahőmérsékleten történő tároláshoz a vászon- vagy pamutzsákok, illetve a konyharuhák és a kenyérzsákok a legjobbak, mivel a pékáru műanyagban gőzölög, papírban pedig gyorsabban megkeményedik. A penész a legnagyobb probléma! Mindenképpen kerülje el őket.

Ha a péksüteményeid nem penészednek, akkor még használhatóak, még ha keményebbek is. A fondantot például bundáskenyérre is használhatod. A szárított szeleteket áztasd be tojás, tej, vanília, fahéj és egy csipet só keverékébe, majd enyhén kizsírozott serpenyőben süsd meg, vagy süsd ki a sütőben.

A végeredmény egy zsemléhez távolról hasonló édes étel lesz, amelyet mézzel, gyümölccsel vagy lekvárral ízesíthetünk. Csak rajtad múlik, mennyire éhes az ízlésed.

Kapcsolódó cikkek

Források: toprecepty.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche