Mennyi ideig tart a tojás főzése: felfedjük a főzés titkait

Főzési idő

A tojások ideális főzési idejének ismerete fontos a kívánt készenléti szint eléréséhez. Az ajánlott főzési idő több tényezőtől függ: a tojás méretétől és frissességétől, attól, hogy a tojás puhára vagy keményre főtt. Általános szabály, hogy a nagy tojásokat keményre 9-12 percig, közepesre 7-9 percig, nem keményre 4-6 percig kell főzni. A főzési időt ennek megfelelően kell beállítani, ha kisebb vagy nagyobb tojást használunk.

Felkészültség ellenőrzése

Ahhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tojások a kívánt ízre főztek, fontos, hogy tesztelje a készségét. Az ajánlott főzési idő letelte után a tojást óvatosan kiveheti a forrásban lévő vízből egy kanál segítségével. Miután hagyta kissé kihűlni, óvatosan ütögesse a héjakat egy kemény felületre, hogy eltörje őket. Figyelni kell a sárgája és a fehérje állagára. Azok számára, akik jobban szeretik a főtt tojást, a sárgája legyen folyós, a fehérje pedig kemény legyen.

Könnyű tisztítás

A tojások megfőzése után ajánlatos azonnal hideg vízbe tenni őket – ez megkönnyíti a héj héjának leválasztását. Megtöltheti a tálat hideg vízzel, és ha van, jégkockát is adhat hozzá. A főtt tojást óvatosan vízbe tesszük és 5 percig hagyjuk kihűlni.

Főtt tojás tárolása

Ha a főtt tojást későbbi felhasználásra tárolja, fontos, hogy felcímkézze őket a félreértés elkerülése érdekében. Minden tojás héjára felírhatja a főzés dátumát egy élelmiszer-biztonsági jelzővel. Ez segít nyomon követni frissességüket. A tárolásra szánt főtt tojást a főzést követő 2 órán belül hűtőben kell tárolni, így akár egy hétig is eláll.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche