Mentsd meg a zöldségeket az aktuális hőmérséklet-ingadozástól: A növények vízzel történő füstölése vagy párologtatása segíthet.

A tavaszi időjárás olyan, mint egy hintaló. Néha meleg van, néha pedig csípős hideg… Míg neked csak egy átöltözés, addig a kertnek a földi pokol. A gyümölcsfák, az eper és a zöldségpalánták különösen veszélyeztetettek… Hogyan segíthetsz nekik, hogy kibírják a hőmérséklet-csökkenést anélkül, hogy a termés elpusztulna?

Szavazzon a Receptek szavazáson és nyerjen!

Visszatért a hagyományos olvasói szavazás. Szavazzon kedvenc cégére, és mi részt veszünk az értékes nyeremények sorsolásán.

Butur szerző megmutatja, hogyan védjük meg a sárgabarackvirágokat a reggeli fagyoktól. További részletek a YouTube.com-on.

A gyümölcsfák virágainak védelme

A virágzó gyümölcsfák védelme a fagyos időjárás ellen gyakran emberfeletti feladat. Különösen, ha egy virágzó alma-, őszibarack- vagy körtefáról van szó… A kertészek azonban – legalábbis a fiatal fák esetében – azt javasolják, hogy használjunk fehér, nem szőtt anyagot, amelyet egyszerűen tekerjünk a fák köré.

A szövet szigetelőként hat a virágokra a fagy ellen. De vigyázzunk: ne feledjük, hogy a virágokat be kell porozni! Ezért napközben távolítsa el a szövetet, hogy a rovarok ne juthassanak a virágokhoz. Ezután éjszakára takarjuk be a fát egy védő szövet „ruhába”.

A régi fűtési módszer

Ha érett fák vannak a kertjében, más lehetőségek is vannak. Az egyik ilyen lehetőség a fűtés. Mi az? Ez egy őseink által kedvelt módszer, amely abból áll, hogy estére kis tüzet rakunk a fák alatt. Ez nem tábortűz, hanem inkább egy parázsló „tábortűz”, amelynek füstje megvédi a fákat az esetleges éjszakai fagyoktól.

Bizonyított vízpárolgás

Egy másik módja annak, hogy a fáknak némi meleget adjunk, ha meleg vízzel teli edényeket helyezünk köréjük. A párolgás egyfajta ködöt (vagy ha úgy tetszik, gőzt) hoz létre, amely akár -2 °C-os fagyok ellen is „felveheti a harcot”.

Víz harmatpontja

Ehhez a módszerhez két egyszerű dologra van szükséged – egy jó minőségű szórófejes flakonra (ilyet a barkácsáruházban vásárolhatsz) és vízre. Hogyan kell elvégezni. A víz tartósítószerként működik, és egy láthatatlan filmréteget hoz létre, amely rövid ideig megvédi a fákat a fagytól.

Mi vonatkozik a „földlabdásokra”

A fákat rendbe tetted, de mi van, ha fagy vagy hideg éri az ágyásokat? Ebben az esetben ne habozzon, és fedje le a csemetéket fehér, nem szőtt anyaggal, amelyet a szélein kövekkel súlyoz. E „védőburkolat” alatt a kereskedelmi forgalomban kapható zöld növényei majdnem olyan gyorsan fognak növekedni, mintha üvegházban lennének!

Kapcsolódó cikkek

Források: www.ireceptar.cz, idnes.cz, zahrada-radostin.webnode.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche