Mi a legjobb, amit tavasszal tehetsz a csirkékért?

Kezdje a csirkehússal

Tél után jónak kell lennie „kicsúsztat”. Ez vonatkozik a csirkeólra is, amely télen védte a tyúkokat, de most már nagyon koszos is. Szellőztessük ki az ólakat, cseréljük ki az almot a fészkekben, tisztítsuk meg a süllőket és dobjuk ki a csirketrágyát. Ellenőrizze azt is, hogy nem nedvesek-e a falak vagy nem penészedik-e az ólban. A tyúkólnak is előnyös lesz a nagyobb fertőtlenítés vagy festés.

Az etetők és itatók sem kerülhetik el a figyelmet. Helyezze az adagolót forrásban lévő vízbe, és távolítsa el az ételmaradékot vagy az ürüléket. Mossa le az itatókat forró vízzel és tisztítsa meg ecettel vagy fertőtlenítőszerrel. Utána azonban alaposan öblítse le őket tiszta ivóvízzel.

Kényelmes karám

Mivel a tavasz esős évszak, ellenőrizze a kifutót, hogy vannak-e olyan vizes területek, amelyek nem tesznek jót a tyúkok számára. Öntsön homokot vagy kavicsot a tócsákba. A kifutóba ágakat vagy rönköket is helyezhet, hogy a tyúkoknak új, sártól védett helyet kapjanak.

Vigyázz a ragadozókra

A hosszú tél után a ragadozók friss táplálékot keresnek maguknak és fiókáiknak. Ezért meg kell védeni tőlük a tyúkállományt. A menyéteket és nyesteket vonzza a hús, a tojás, de a tyúkólban elfeledett egerek és patkányok is. Ezért mérlegelje, honnan származhat a veszély. A zárható csirkeól, amelybe nem lehet beleásni vagy áthúzni, védelmet nyújt a földi ragadozók ellen. A nyest könnyen átnyúlik a hálón lévő 4 cm-es hálón. Egy 2 m-es kerítésen is átmászik, és csirkéket is kivehet a csirkeólból. Ezért a tyúkot is kerítsék be felülről. Ez is segít a ragadozó madarak ellen. Ne felejtsd el este a tető alá terelni a szabadon futó csordát.

Mi is segít?

A kakas is segíthet a ragadozók ellen, ami elriaszthatja a ragadozókat. Fontolja meg olyan tyúkok beszerzését is, amelyek színe finomabb. Összeolvadnak a környezetükkel.

Orvosi vizsgálat

A hosszú és mozgásszegény tél után ellenőrizni kell a tyúkok egészségi állapotát. Ellenőrizze, hogy vannak-e atkák vagy bolhák. Főleg a tollak és a lábak alsó részére összpontosítson. Ne felejtse el ellenőrizni az ürüléket sem. A belső parazita túlterhelés jeleit mutathatja. A tyúkok hamvasztása kiváló megelőzésként szolgál. Ezért adjon nekik porfürdőt. Készítheti őket műanyag dobozból, amelybe földet, homokot, fahamut és esetleg gyógynövényeket önt. A menta, rozmaring, levendula és oregánó illata segít elriasztani a parazitákat és a rágcsálókat egyaránt.

Készülj fel a tojásra

A házi tojás egyszerűen nagyszerű. Annak érdekében, hogy a tyúkok egészséges tojásokat tojhassanak, összpontosítson étrendjükre. Vásárolhat nekik egy speciális, fehérjében gazdag takarmánykeveréket, amely támogatja a tojásrakást és növeli a fizikai aktivitást. Illetve lisztkukacokat, főtt tojást, halat vagy más húst is tehet az etetőikbe.

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche