Mi a torokfájás, és miért nem mindig jó?

Mi a torokfájás, és miért nem mindig jó?

Valószínűleg mindannyiunk életében legalább egyszer tapasztalt torokfájást: volt, aki hosszú szünet után elment edzeni, volt, aki először találta magát az edzőteremben, volt, aki segített a barátoknak mozogni és nehéz dobozokat hordani. A Krepatura másnap, vagy néhány nap múlva megjelenhet. Egyeseknél a fájdalom gyorsan elmúlik, míg másoknak egy hétig is fennállhat.

Úgy döntöttünk, hogy megosztunk Önnel olyan információkat, amelyek arra utalnak, hogy tanácsos elkerülni a torokfájást. És most megtudja, miért.

Krepatura: a kifejezés megértése

Miért jelentkezik a torokfájás?

Késleltetett kezdetű izomfájdalom (DOMS) vagy ahogy szoktuk mondani, a fájdalom az intenzív edzés után következő napon fellépő izomfájdalom. Egy személy izomfájdalmat érezhet egy egész héten át.

Victor Mandzyak felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlenül edzés közben ne keverje össze a fájdalmat az izmok fájdalmas érzéseivel. Ezeknek az érzéseknek az okai különbözőek: edzés közben – biokémiai folyamatok, másnap – mikrotraumák. Torokfájás esetén az úgynevezett szarkomerek megsérülnek, és ez gyulladást és duzzanatot okoz.

A DOMS-t az izomrost fehérjestruktúráinak pusztulása kíséri (ezek ismét szarkomerek). Ezért jobb elkerülni a torokfájást – mondja a fitneszedző.

Hogyan lehet elkerülni a fájdalmat edzés után

Hogyan kerüljük el a torokfájást

A DOMS oka lehet változó edzési paraméterek és a mozgás excentrikus fázisa.

Vonatkozó az edzési paraméterek megváltoztatása. Például úgy pumpáltad fel a hasizmodat, hogy csak a lábaidat emelted fel. És ma úgy döntöttünk, hogy felpumpáljuk a hasunkat a magunkkal – számíts a fájdalomra holnap. Mindig 1 kg-os súlyzókkal edzett, és ma úgy döntött, hogy a legnehezebbet választja – holnapra számítson erőre. Soha nem sportoltál, és ma a legnehezebb edzésen mentél keresztül – a fájdalmon.

Kell-e fájdalom az edzés után?

Mit kell tenni?

A fitneszedző azt javasolja, hogy ne ugráljon programról programra, nehogy sokkolja az izmokat. A terhelés növelését fokozatosan kell elvégezni.

Ha edzés közben mozdulatokat veszünk, akkor két fázis van: Koncentrikus az, amikor emelsz, húzol, tolsz valamit, és excentrikus az, amikor mindent visszatolsz. Ez az utolsó szakasz, amely a fájdalmat okozza.

Mit kell tenni?

Szüksége van egy személyre, aki segít. Például Ön felemelte a súlyzót, az asszisztense pedig leengedte. Ez nem mindig lehetséges, ezért úgy tűnik, nem megy fájdalom nélkül. Tudjon meg többet a DOMS kutatásokról és hasznos eredményekről.

Vigyázzon magára, olvasson hasznos szakirodalmat, kutatásokat, egészségügyi problémák esetén forduljon megfelelő szakemberekhez.

Fontos: a weboldalon közzétett összes egészségügyi és egészségügyi információ csak tájékoztató jellegű, és nem minősül orvosi tanácsnak. Bármilyen orvosi tanácsot, beleértve bizonyos gyógyszerek szedését is, csak szakorvos adhatja. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, forduljon orvosához.

Érdeklődhet a következőről is: .

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche