Mi az a glükózamin és milyen egészségügyi problémákra használják?

A glükózamin általában nem található meg az élelmiszerekben, hanem bizonyos állati és más nem emberi szövetekben, például kagylókban, állati csontokban és gombákban.

A glükózamin egy olyan vegyület, amelyet az emberi szervezet természetesen termel. Kémiai besorolása szerint szervezetünk különböző funkcionális molekuláinak építőköveként szolgál. Leggyakrabban a porcokban található, és segít fehérjék és zsírok előállításában, amelyek helyreállítják a sérült porcokat. Éppen ezért ízületi fájdalmak, például ízületi gyulladás vagy coxarthrosis esetén is javasolt a glükózamin-kiegészítők szedése. A glükózamin általában nem található meg az élelmiszerekben, de gyakran adják el kiegészítőként cseppek vagy kapszulák formájában. A glükózamin-kiegészítőket általában kagylóból vagy mesterségesen állítják elő. Megtalálható bizonyos állati és más nem emberi szövetekben, például kagylókban, állati csontokban és gombákban. Beveheti szájon át, vagy helyileg krémmel vagy kenőccsel alkalmazhatja.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a glükózaminnak?

Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a glükózaminnak bizonyos antioxidáns hatásai lehetnek, ami javíthatja a szem egészségét, ami különösen hasznos azoknak, akiknek problémájuk van a . Ezenkívül a glükózamin egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat, mint például:

  • Csökkent ízületi fájdalom – világszerte végzett tanulmányok kimutatták a glükózamin csökkenti az ízületi fájdalmakat, különösen azoknál, akiknél. Valójában a glükózamin tudományos támogatottsága olyan erős, hogy például az Egyesült Királyságban és Európa más részein a vegyület nem csak kiegészítőként, hanem gyógyászati ​​anyagként is elérhető. A kombinált glükózamin és kondroitin (a porcban is megtalálható rokon vegyület) kiegészítőkről kimutatták, hogy ugyanolyan hatékonyak, mint az osteoarthritis elleni gyógyszerek, például a celekoxib (CeleBREX). Azok számára, akik nem reagálnak jól a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, mint például a celekoxib, a glükózamin-kiegészítők biztonságos és hatékony módjai lehetnek az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésének.
  • Csökkentheti a gyulladást – A glükózamin és kondroitin kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást is, amely számos lehetséges egészségügyi problémával, például cukorbetegséggel és ízületi gyulladással jár.. Ez lehet az oka annak, hogy a glükózamin csökkenti az ízületi gyulladásos fájdalmat. Tanulmányok összefüggésbe hozták a glükózamin-kiegészítők rendszeres fogyasztását a gyulladás csökkentésével. A táplálékkiegészítők rendszeres szedése segíthet csökkenteni számos krónikus betegség kockázatát.
  • Javíthatja a csontok egészségét – Bár több kutatásra van szükség, a korai tanulmányok azt sugallják, hogy a glükózamin-kiegészítők segíthetnek megelőzni a menopauza utáni csontritkulás progresszióját. Kimutatták, hogy a glükózamin segít csökkenteni a csontok gyengülését, így a kiegészítő különösen hasznos azoknak az embereknek, akiknél fennáll a csontritkulás kockázata az életkor előrehaladtával.

A glükózamin okozhat egészségügyi kockázatot?

Bár a glükózamin számos egészségügyi előnnyel jár, és javíthatja szervezetünk általános működését, a kiegészítők szedése bizonyos kockázattal jár. Néhány embernek például gyomorpanaszai, puffadása vagy álmatlansága van, bár ezek a tünetek enyhék, és általában néhány hét pótlás után megszűnnek.

Kagylóallergiát okozhat – Mivel sok glükózamin-kiegészítő kagylókivonatból készül, lehetséges, hogy kagylóallergiát okozhatnak. Ha allergiás a kagylókra, legyen óvatos a glükózamin kiválasztásakor, és ellenőrizze a vegyület forrását. Keressen olyan étrend-kiegészítőket, amelyek vegánok, mivel nem tartalmaznak állati összetevőket.

Befolyásolhatja a vércukorszintet – Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a glükózamin-kiegészítők negatívan befolyásolhatják az inzulinrezisztenciát. Ha cukorbeteg, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt hozzáadná ezeket a kiegészítőket a rutinjához.

Befolyásolhatja a májműködést – Számos esettanulmányban a glükózamin-kiegészítőket szedő embereknél jelentős májkárosodás alakult ki. Ezek a kiegészítők azonban számos más hatóanyagot is tartalmaztak, és a glükózamin meghatározott mennyisége nem állt rendelkezésre. A csak glükózamint vagy glükózamint és kondroitint tartalmazó étrend-kiegészítők nem járnak együtt ezekkel a problémákkal.

Hogyan adagolható a glükózamin, és mik az ajánlott mennyiségek?

Az orális glükózamin-kiegészítés jelenleg vizsgált dózisa napi 1500 milligramm. Ez a mennyiség bevehető egy adagban vagy több adagban a nap folyamán. Különböző tanulmányok nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy a szervezet valójában mennyi extra glükózamint szív fel és használ fel az ízületekben, de a legtöbb azt jelzi, hogy a bevitt glükózamin 90 százaléka legalább a májba jut. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a nagyobb, 1500 milligrammos dózisok hatékonyabbak lehetnek az osteoarthritis kezelésében, de ezeknek a magasabb dózisoknak a biztonságosságát még nem vizsgálták.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche