Mi hiányzik a paradicsomból: külső jelek, amelyek a mikroelemek hiányáról „üvöltenek”.

Mi hiányzik a paradicsomból: külső jelek, amelyek a mikroelemek hiányáról „üvöltenek”.

Megmondtuk, ha virágzik a paradicsom, de nincs termésbimbó a bokrokon. Ez csak az egyik tünete a tápanyaghiánynak. Általában sokkal több van belőlük.

Elmondták nekünk, hogyan lehet megkülönböztetni, milyen anyagok hiányoznak a paradicsombokrokból. A paradicsom táplálkozásában, a termésképzésben és a gyümölcs minőségének javításában nagy szerepet játszanak a mikroelemek. Tartalmuk a talajban nagyon kicsi lehet, de a növények számára nagy élettani jelentőséggel bír.

Gyakran előfordul, hogy a nyári lakosok szorgalmasan „etetik” a paradicsomot nitrogénnel, foszforral és káliummal, de figyelmen kívül hagyják a mikroelemeket. A szakértők feltárják, melyek a legfontosabbak, és hogyan jelentkeznek a hiánytünetek.

Vas

Először a fiatal levelek sárgulnak el az erek között, majd ugyanez a sors jut az öregekre is. Akut hiány esetén a szövetek elpusztulhatnak.

Réz

A növény növekedése lelassul, a szár elvékonyodik és megkeményedik. Virágok nem képződnek. A levelek elsötétülnek, kékes színűvé válnak és felkunkorodnak.

Mangán

Kis levelek nőnek az erek között világos foltokkal. A hajtások kinyúlnak, a növény rosszul fejlődik és rosszul virágzik.

Cink

A paradicsom levelei világosabbak és kisebbek lesznek. A levelek aszimmetrikusan alakulnak ki. A gyökérrendszer fejlődése lelassul, amit az is bizonyít, hogy a szárak elvékonyodnak, fásodnak.

Bor

Ennek az elemnek a hiányában a paradicsom súlyosan késik a fejlődésben. A növekedési pontok elfeketednek, új levelek képződnek, de főleg a szár alsó részén. A levéllemezek és a levélnyél könnyen törik, a terméseken sötét foltok jelennek meg.

Molibdén

Először az első két pár levél megsárgul és felkunkorodik. Ezt követően minden levéllemezen pöttyök jelennek meg. Az erek zöldek maradnak, de a világos területek megduzzadnak. A levelek felfelé görbülnek. A szárak zsírosak és fásodnak.

A szakértők szerint a mikroelem-hiány gyakrabban figyelhető meg azokon a területeken, ahol csak ásványi műtrágyákat alkalmaznak. A szerves anyagok kissé kisimítják a képet, de a helyzet teljes korrigálása érdekében mikrotrágyákat kell hozzáadni. Azt is elmondtuk

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche