Mi történik, ha borsót vetünk a retek mellé? Fantasztikus cucc!

Források: , ,

Miért szeretik a retek a borsót?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy a különböző zöldségek miért egészítik ki egymást, hozzá kell tenni, hogy a retekkel és a borsóval ez egy olyan kombináció, amely annál is érdekesebb, mert a növények közelségükkel is befolyásolják az ízt. A borsóval együtt termesztett reteknek kevésbé kell keserűnek lenniük, kellően lédúsaknak és egyszerűen ízletesnek.

A retek keserűségét számos probléma érinti, köztük nem csak a túlérés, amit időben betakarítással meg kell akadályozni, hanem a tápanyag- és vízhiány is.

A borsó remek társzöldség a reteknek, mert nitrogént bocsát ki a talajba, mélyebb a gyökere és nem vezeti el a nedvességet. Mindkét növény gyökérrendszere nagyon eltérő, ezért nincs negatív hatása az azonos termesztési feltételekért való versengésnek. Ezenkívül a borsó növekedése megadja a reteknek a kívánt részleges árnyalatot.

Kísérő termesztés

Forrás: Youtube

A különböző fajok egymáshoz közeli termesztése sok más okból is alkalmas. A közös termesztés befolyásolásának és ajánlásának vagy hátrányos helyzetének rendszerét hívják társültetésnek, és semmiképpen nem arról van szó, hogy a növények együtt jól nézzenek ki.

Konkrét kombinációk ajánlása, amelyek valamilyen módon előnyösek az egyik vagy mindkét növény számára. Például a növények elriasztják a tipikus kártevőket, tápanyagokkal látják el a talajt, egyes növények másokat támogathatnak, vagy árnyékot és mikroklímát biztosítanak nekik, de a rovarokat is vonzzák beporzásra. Az ilyen közös termesztésnek számos előnye lehet, és Önön múlik, hogyan közelíti meg a problémát, és hogyan kombinálja az ültetést.

Bár ez a módszer az ágyásban való termesztés modern megközelítésének tűnik, ez egy évezredek óta ismert technika. Eredete a Kolumbusz előtti Amerikában, de a kora középkori Kínában is megtalálható. Még a mi virágágyásunkban is bevált termesztési mód, bár egészen a közelmúltig még hiányzott a növények és egymás közötti kapcsolataik egyértelmű listája.

Mit kombináljunk retekkel?

Ami a retek termesztését illeti, a borsó mellett a következő növények a legalkalmasabbak rájuk:

  • A cseresznye javítja a retek ízét, és riasztószerként hat a levéltetvek ellen.
  • A káposzta és a káposzta vagy a spenót ellátja a talajt a reteknek szükséges tápanyagokkal.
  • A kapor elriaszt egyes kártevőket, ugyanakkor magához vonzza a kártevőkön élősködő rovarokat.
  • Dobromysl vagy oregánó taszítja a fehér legyeket.
  • A rozmaring riasztó hatású a gyökérzöldségeket és hüvelyeseket megtámadó kártevők, az úgynevezett sárgarépalégyek vagy feketelegyek ellen.

Mit termesztünk borsóval?

A borsó például előnyös a kukorica közelségéből, ami a magasságának köszönhetően támaszt nyújt neki. Így megengedheti magának, hogy rács nélkül neveljen hegymászó hüvelyeseket.

A spenót és a saláták nagyon jól érzik magukat a borsó közelében a hüvelyesek által felszabaduló elegendő nitrogénnek köszönhetően, ugyanakkor a növények nem versenyeznek egymással. Ugyanez vonatkozik a karfiolra is.

A nemkívánatos rovarokat vagy kártevőket a bazsalikom elriasztja, ezért borsóval kombinálva is ajánlott. A kártevőket is elriasztja a kevésbé ismert vízitorma, amelyet salátákban használnak, ezért nem pusztán riasztószerként is hasznos.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche