Mi történik, ha egy használt és büdös mosogatószivacsot teszel a mosogatógépbe

El tudod képzelni az életet mosogatószivacs nélkül? Sokan már nem is. Ez a cellulózból készült segédeszköz számos funkciót lát el – egyrészt segít mosogatni, tisztítani a hűtőszekrényt, letörölni az asztalt vagy kitakarítani a fürdőszobát. Sajnos van egy fogás. A szivacs nedvszívó anyagból készült, és a reggeli szennyeződésein, porán és esetleg morzsáin kívül a baktériumokat is felszívja. És ez gond lehet…

82 milliárd baktérium egy helyen

Általánosan ismert, hogy az edényszivacsok táptalajok a különféle szennyeződéseknek és baktériumoknak. De mennyire fertőzöttek? Markus Egert tudós csapata körülbelül 14 használt edényszivacs DNS-ét és RNS-ét vizsgálta meg. És tudod mit talált ki? Egy általánosan használt szivacsban 362 féle baktérium volt. És légy óvatos – hihetetlenül 82 milliárdan éltek egy centiméteres piszkos szivacson! El tudod képzelni, mi történik, ha egy ilyen szivaccsal mosogatsz evőeszközöket, bögréket, tányérokat vagy egy fa vágódeszkát?

Házi szivacsos fertőtlenítés

A szakértők szerint a szivacsokat kéthetente kell cserélni. Ha nincs kéznél új, fertőtlenítheti a régit. Íme három bevált módszer:

Mártsa be fehérítőbe

Elhasználódott szivacsja újra életre kel, ha fehérítőben fürdeti, ami megszabadítja a baktériumoktól és a penészgombáktól. Hogyan kell csinálni: Először is vegyünk fel gumikesztyűt, nehogy a bőr szükségtelenül irritálódjon a vegyszerrel való érintkezéskor. Öntsön egy kis vizet a vödörbe, és keverje össze egy csepp fehérítővel. Ezután mártson szivacsot a keverékbe. Öt perc elteltével vegye ki a szivacsot, csavarja ki, és mossa meg ismét forró vízben. És kész!

Tegye a szivacsot a mosogatógépbe

Túl lusta vagy ahhoz, hogy elmélyüljön a szivacs tisztításában? Majd ezt a puha holmit az edényekkel együtt tedd a mosogatógépbe és kapcsold be a programot. Ennek a módszernek a hatékonysága kicsit alacsonyabb, mint a fehérítő esetében, de működik is. Csak próbáld meg stabil helyre tenni a szivacsot, hogy ne essen le és ne duguljon el feleslegesen a szűrő!

Forró vízben forraljuk fel

Még így is minden erőfeszítés nélkül megszabadulhat a baktériumoktól az eldugult szivacsban. Csak öntsön két csésze vizet a serpenyőbe, és forralja fel. Ezután merítse a szivacsot az oldatba, és hagyja forrni öt percig. Végül hagyja kihűlni a konyhai eszközt, és csavarja ki megfelelően.

Ha új szivacs, akkor milyen?

Sok edényszivacs van a piacon. Melyik anyag a legelőnyösebb?

Cellulóz

Ez a legelterjedtebb szivacsfajta! A cellulóz tökéletesen felszívja a folyadékot, de hátránya, hogy a baktériumokat is ugyanolyan intenzitással szívja fel.

Bambuszszál organikus pamuttal

Ez egy többfunkciós szivacs, amelyet mosogatáshoz és ablakok, felületek mosására vagy fürdőszoba tisztítására is használhat. Nagyon nedvszívó, kellemes tapintású, és 60 °C-on is mosható!

Kókuszdrót

Elbírja a kiszáradt szennyeződést és az égett edényt. A kókuszrostok kiválóan tisztítják a zsírt és az égési sérüléseket. Nem kötik meg feleslegesen a szennyeződéseket, így nem kell annyira tartanod a baktériumoktól!

Fából és agavé szálakból készült ecset

Kiégett edényekhez, lábasokhoz kiváló. Az agaveszálas sörték kíméletesen tisztítanak és környezetbarátak is.

Erőforrások:

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche