Mi történik, ha kávét adsz egy kutyának?

Ha a kutyája időnként beledugja a pofáját egy bögre instant kávéba, és iszik két-három kortyot, valószínűleg nem lesz gond. A négylábú barátok azonban nem igazán alkalmasak arra, hogy rendszeresen üljenek egy csésze eszpresszó mellett. Szervezetük sokkal érzékenyebben reagál a koffeinre, mint az emberé, és kisebb mennyiség elfogyasztása után is előfordulhat túladagolás.

A súlyos mérgezés tünetei akkor jelentkeznek, ha a kutya minden kilogrammjára 40 mg koffeint fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy egy két teáskanál instant kávéból készült ital, amely körülbelül 120 mg koffeint tartalmaz, nem biztos, hogy árt egy 40 kilós németjuhásznak, de a chihuahua vagy a yorkshire terrier valószínűleg olyan állapotba kerül, hogy állatorvosi beavatkozást igényel. A koffein nagyobb adagja (100 mg/ttkg-tól) szintén halált okozhat az állatnak. Ez azonban a kutya életkorától és általános egészségi állapotától is függ.

Hogyan nyilvánul meg a koffeinmérgezés kutyákban?

A mérgezés enyhe tünetei közé tartozik a nyugtalanság és a hiperaktivitás. A kutya ideges és nyugtalan lesz, ok nélkül szaladgálhat és ugathat. A legrosszabb esetben a nyomása is megnő, és fennáll a szívritmuszavar és az izomtevékenység feletti kontroll elvesztésének veszélye, ami remegésben vagy görcsökben nyilvánul meg. Hányás és hasmenés is lehetséges, amivel a szervezet igyekszik megszabadulni a méregtől. Valóban súlyos mérgezés esetén a kutya kómába esik, amiből nem biztos, hogy felébred.

A koffein nem csak a kávéban rejtőzik

Egy csésze kávé koffeintartalmát rosszul becsülik meg, mert mindenki másképp készíti el a kávét. Egyeseknek megfelel „Török”, mások inkább csepegtetnek, néha csak egy gyenge instant kell. Ahelyett, hogy minden milligrammra gondolnánk, minden bizonnyal jobb és biztonságosabb, ha egyáltalán nem adunk kávét a kutyának, és magasabb helyre tesszük a bögrét, ahol nem érheti el.

A kávé azonban messze nem az egyetlen veszély a kutyákra. Nagy adag koffein található az energiaitalokban és a csokoládéban is. Egy 100 grammos tábla magasabb kakaótartalmú étcsokoládé akár többet árthat egy kis fajtának, mint egy csésze cappuccino! A cukrok és zsírok magas koncentrációja növeli az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát is, amely a kutyák életveszélyes állapota. Tehát semmiképpen sem jó ötlet megosztani egy doboz csokit a kutyájával, bármennyire is szereti őt. Az édességeket és a koffeines italokat tartsa távol tőle, és ne adjon neki még jutalomként sem.

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche