Hogyan kell babot ültetni? Alulértékelt zöldség, amely megérdemli az elismerést. Nagyon könnyű termeszteni és gondozni, nem beszélve arról, hogy rendkívül tápláló és finom. Mikor a legjobb idő a bab vetésére?

A bab kiváló zöldség a kisparcellák és kertek számára, mivel viszonylag kis zöldterületről nagy termést biztosít. Íze sokkal jobb, mint a szupermarketekben kapható babnak. A legjobb frissen betakarítva fogyasztani. A hüvelyesek családjába tartozik, és vastag, húsos hüvelyei védik az ehető magokat. Fehérje- és szénhidrátforrás, ugyanakkor alacsony a zsírtartalma., így ideális választás vegetáriánus és zsírszegény ételekhez. Ezenkívül értékes rost-, C-vitamin-, folsav-, pantoténsav-, A-vitamin- és niacinforrás.

Mikor ültessük a babot a földbe? A legjobb időpont a kertészkedés megkezdéséhez

A legjobb időpont a babmagok közvetlen talajba vetésére kora tavasszal van. Az optimális időpont március közepétől április közepéig tart, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-15 Celsius-fokot.. Ennél a növénynél egy ökölszabály érvényes: minél korábban, annál jobb. A bab a legellenállóbbak közé tartozik a hőmérséklet-csökkenéssel szemben, és a korábbi vetés megvédi a növényt a kártevők támadásától. Ezenkívül a magok gyorsabban csíráznak, és a termés is jobb lesz. A vetés előtti napon érdemes jól beáztatni a magokat, és néhány csepp jódot adni hozzá, hogy elpusztítsuk a magokon esetleg lévő baktériumokat és gombákat.

Mi mellé ne ültessünk babot? A legrosszabb és a legjobb környék

A bab nagyon jó partner a vegyes kultúrákban, mert nitrogént köt meg. Remek társa lesz a sekélyen növő növényeknek, mivel önmagában is elég mélyen gyökerezik. Jó ötlet továbbá, ha a bab közelében olyan növényeket vetünk, amelyek vonzzák a méheket.például kamillahogy a bab virágai jobban beporozódjanak és több magot hozzanak. Termesztés mellett :

  • Burgonya,
  • karalábé,
  • karfiol,
  • brokkoli,
  • kukorica,
  • káposzta.

Másrészt, a bab nem szereti a paradicsom, a zeller, a cékla, a rebarbara, a spenót, a póréhagyma vagy a borsó közelségét, mert ezek nem vetnek olyan jól. A zöldségfélékhez kártevők és betegségek is társulnak.

Kapcsolódó cikkek:

Úgy néz ki, mint a lila, de sokkal hosszabb ideig virágzik. A kertbe ültetve javítja a talaj minőségét.

Mikor a legjobb idő a bab vetésére? Ízletes babfajták és a bab gondozása