Miért csóválják a kutyák a farkukat: ez nem csak az örömöt fejezi ki. Tudod az igazi okot?

Régóta feltételezték, hogy a gyors mozgások a farok, amit hívunk „kígyózik”, boldog kutya érzéseit tükrözte. De ez nem ilyen egyszerű. Ezt 2007-ből származó kutatások bizonyították, amelyek megállapították, hogy i „a farkcsóváló kutya harap”.

Kutya barát

A Canis lupus vagy házikutya a legnagyobb háziasított állat, és az egyik első háziasított állat. 14 000 éve kíséri az embereket mindenféle kaland felé. Szerepe sokrétű volt és van. Ingatlanokat, birkanyájakat őrzik, vadászatot támogat, rakományt húz, segít a fogyatékkal élőknek és a fegyveres erőknek, életeket ment, és általában boldoggá teszi tulajdonosait. A Nielsen Atmosphere 2019-es felmérése szerint a csehek 40%-ának van kutyája. Ez a négylábú barát 3%-kal megnyerte a macskát. A háztartások 37%-a itt tartja őket.

Miért csóválják a kutyák a farkukat?

Akár hosszú, akár rövid farka van egy kutyának, mindig megnevettet minket azzal, ahogy csóválja. De nincs mozgás, mint a hadonászás. Ezzel a mozdulattal a kutya nemcsak boldogságot, hanem idegességet, fenyegetettséget, szorongást, behódolást és izgatottságot is kifejez. Így a farok egyfajta mutatóként működik, amely jelzi a kutya hangulatát. Bizonyos tekintetben ugyanúgy működik, mint egy mosoly, egy udvarias üdvözlés vagy egy fejbiccentés dicséretre vagy elismerésre. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a farok elhelyezésének oldala is fontos szerepet játszik a csóválásban. Ha a kutya jobbra csóválja a farkát, valószínűleg jó hangulatban van és nyugodtnak érzi magát. Ha a test bal oldalán van, éber, stresszes vagy szorongó. Ennek a kutatásnak az az érdekessége, hogy a kutyáknak csak egy másik kutya sziluettjét kellett bemutatniuk a képen, és az alanyok pulzusa felgyorsult vagy lelassult, és nyugodt vagy védekező álláspontot foglaltak el.

Mit mond a kutya?

A farok a kutya testének elválaszthatatlan része. Ezért mindig ügyeljen az arcra, a fülek helyzetére vagy a testtartásra is. A farok helyzete és mozgása azonban sokat elárul a kutya hangulatáról.

Kutya farokállása – mit jelent?

Ha magas, a kutya izgatott. A farok magassága a kutya magabiztosságát is tükrözi. Ha a farkát is magasan a háta fölött csóválja, akkor motivált a játékra, és interakcióra vágyik. Lehetséges azonban, hogy nem csak barátságos. Az ilyen kutya lehet ún „túl hrr” ami például eléggé meg tudja lepni a gyerekeket. A lelógó farok viszont bizonytalanságot, félelmet, de behódolást is jelez.

A merev farok feszültséget és bizalmatlanságot jelezhet. Az ilyen kutya megfigyeli és értékeli a helyzetet. Ha viszont a farok szabadon és simán csóvál, akkor minden rendben.

Ha egy kutya úgy forgatja a farkát, mint egy propeller, akkor teljesen megbízhat benne. Barátságos, nyugodt és lelkes. Szívesen megölelne, ha tehetné. Ha lassan csóválja a farkát, kíváncsi és kissé bizonytalan. Ezt olyan helyzetben láthatja, amikor a kutya olyan tárgyat vagy állatot néz, amelyet még soha nem látott.

a test hátsó része pedig cselekvésre való felhívást sugall. Leggyakrabban a gazdik tapasztalják ezt, amikor a kutya el akarja dobni a labdát.

Mikor jelez egy kutya támadást?

Ha furcsa viselkedést lát saját vagy egy idegen kutyáján, például menedéket keres, kerüli az embereket és állatokat, próbál kisebbnek látszani, felemeli a mancsát, nyal, ásít, morog, ugat és a semmibe harap, adjon neki teret és békét. Valószínűleg nem érzi jól magát, és támadhat.

Források: , a

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche