Miért gömbölyödnek össze a kutyák alvás közben?

Alvó pozíciók

Az alvást és annak szervezetre gyakorolt ​​hatását vizsgáló szakemberek tisztázták, melyik testhelyzet a legalkalmasabb a kikapcsolódáshoz és a minőségi alváshoz. Némelyikük népszerű, mások kevésbé, és vannak, amelyek még nem is alkalmasak a testre. Emberek és kutyák egyik kedvenc pozíciója az úgynevezett labdahelyzet.

Ösztönön alapuló álláspont

Az egyik oka annak, hogy kutyáink így alszanak, mert az anyjuk méhében vannak a legközelebb ahhoz a pozícióhoz, amelyet születésük előtt elfoglaltak. A helyszín kellemes számukra és nagyon jól ismert. Ösztönösen választja, vagy amikor ismeretlen helyen alszik. Éppen ezért különösen a kölyökkutyáknak kell elegendő helyet és időt biztosítanunk ahhoz, hogy megszokják otthonunkat, biztonságban érezzék magukat és nyugodtan aludjanak.

Igyekszik melegen tartani

Egy másik lehetséges ok, amiért a kutyák összegömbölyödnek alvás közben, az az erőfeszítés, hogy megfelelő mennyiségű testhőt tartsanak fenn. Azokból az időkből való maradvány, amikor a kutyák még vadon éltek, és nem kötődtek emberi lakásokhoz vagy emberekhez. A természetben egyszerűen kiástak valami fészekszerűt egy megfelelő helyre, és belekucorodtak, hogy minél több hőt takarítsanak meg az éjszaka folyamán. Ugyanakkor a kutyák alvás közben is védték legsebezhetőbb szerveiket.

Tehát ha kutyája labdába gömbölyödik, lehetséges, hogy fázik, vagy nem érzi magát túl biztonságban. Azt akarja, hogy gyorsan és könnyen fel tudjon állni.

A hőszabályozás hiánya újszülött kölykökben

A melegen tartás elmélete az újszülöttként viszonylag fejletlen kölyökkutyák viselkedésének megfigyelésén is alapul. Az első hetekben még a hőszabályozási képességük is hiányzik. Egy felnőtt kutya normál testhőmérséklete körülbelül 38°C. Azonban életük kezdetén a kölykök csak 36 °C-os belső hőmérsékletet tudnak létrehozni és fenntartani. Ezért kezdetben a külső környezettől függenek. Tehát megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie. Ezért az ágyaik gyakran radiátor közelében, lámpa alatt vannak, vagy fűtőbetéttel vannak felszerelve. Csak később, az élethét növekedésével fokozatosan emelkedik belső hőmérsékletük.

Miért alszanak a kölykök egy kupacban?

A testvérek a kiskutyák számára könnyen elérhető hőforrást jelentenek. Ezért a kis alvó kölykök gyakran egy kupacba kerülnek. Mielőtt elalszanak, egymásra másznak, egymáshoz nyomkodnak, vagy befurakodnak testvéreik takarója alá. Ennek köszönhetően aztán felszívják testhőjük egy részét.

Azonban még egy szobában alvásnak is lehet más oka. Ez pedig a társaság és az összetartozás vágya. A kölykök egyszerűen más élőlények társaságára vágynak, mivel falka lények. A testvérek így biztonságérzetet adnak nekik, amikor például már nincs a közelükben az anyjuk.

Az alvásigények változóak

Míg a felnőtt kutyáknak napi 12-14 órát kell aludniuk, addig a kiskutyáknak napi 20 órát kell aludniuk. A kölykökhöz hasonlóan az idősebb kutyáknak is nagy az alvásigényük. Gyorsabban elfáradnak, így több időre van szükségük az erejük regenerálódásához. Ezenkívül a nagy és óriás kutyafajták tovább alszanak napközben, mint más fajtájú kutyák.

Forrás: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche