Miért göndörödnek a paradicsom levelei? Ez a probléma áll mögötte

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, amelyet sokan termesztenek a saját kertjükben. Édes ízük és sokoldalúságuk a konyhában sok étel szívesen látott kiegészítőjévé teszi őket. A paradicsom termesztése azonban néhány kihívást is jelenthet, többek között a paradicsomnövény leveleinek csavarodását.

Nézze meg ezt a videót a Garden for Joy csatorna YT-alkotásából – Csavarodott paradicsomlevelek, mit tegyünk ellene?

A paradicsom levelének görbülése sokféle formát ölthet – az enyhe görbüléstől az erős befelé görbülésig vagy spirál alakig. Ez általában a növény reakciója a környezetében lévő stresszfaktorokra. Ez a tünet számos problémára utalhat, beleértve a kártevőket, betegségeket, nem megfelelő termesztési körülményeket vagy akár genetikai tényezőket is.

A levélfodrosodás lehetséges okai

A paradicsom rendszeres öntözést igényel, hogy a gyökérzete elegendő nedvességhez jusson. A túl sok víz azonban gyökérrothadáshoz vezethet, míg a túl kevés víz a levelek görbülését és kiszáradását okozhatja. A legfontosabb, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen vizes.

A magas hőmérséklet, különösen a forró nyári hónapokban, a paradicsompalánták levelei begöndörödhetnek, hogy csökkentsék a párolgást és megvédjék a növényt a kiszáradástól. Másrészt a hideg hőmérséklet, különösen a váratlan tavaszi fagyok idején, hasonló hatással járhat.

Bizonyos kártevők, például a levéltetvek vagy a selyemhernyók a levelek leveleinek nedvének kiszívásával okozhatnak levélgöndörödést, ami torzulásokhoz vezet. Az olyan vírusok, mint a paradicsom-mozaikvírus szintén levélgörbülést és más torzulásokat okoznak.

A gyomirtó szereknek való kitettség, különösen a nem paradicsomra szántaknak, mérgező reakciót okozhat a növényekben, beleértve a levélgöndörödést is. Ez különösen akkor valószínű, ha a gyomirtó szereket paradicsom közelében használják, vagy ha a kijuttatás során a gyomirtó szereket összekeverik.

Egyes paradicsomfajtáknak természetes hajlama van a levélfodrosodásra, amit általában a fajtaleírásban feltüntetnek. Ezekben az esetekben a levélgöndörödés nem a probléma jele, hanem a fajta sajátossága.

Hogyan oldható meg a probléma?

A levélfodrosodás problémájának megoldása az okától függ. Ha a problémát a vízhiány okozza, a rendszeres és megfelelő öntözés segíthet. Ha a problémát a hőmérséklet okozza, akkor a növények védelme a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoktól, például árnyékolással vagy a növények letakarásával segíthet.

Ha kártevők vagy betegségek okozzák a problémát, fontos a konkrét kórokozó azonosítása és megfelelő növényvédőszer vagy biológiai védekezési módszerek alkalmazása. Gyomirtó szerek okozta károk esetén elengedhetetlen a kertben alkalmazott vegyszerhasználati gyakorlat felülvizsgálata és kiigazítása.

A paradicsom levélfodrosodása aggodalomra adhat okot, de az okok felismerésével és a megfelelő megoldások alkalmazásával hozzájárulhat ahhoz, hogy a paradicsom egészséges és termőképes maradjon.

Nem számít, hogy kezdő kertész vagy tapasztalt termesztő vagy, a részletekre való odafigyelés és a növények gondozásának proaktív megközelítése bőséges termést és a termesztés örömét eredményezheti.

Forrás: gardendesign.com

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche