Miért hízunk mi is a víztől? Néha akár 10 kiló is

Ha a cukros italok az ivási rendszer részévé válnak, akkor gondunk van. Folyadék hozzáadása kalóriatartalmú alkoholmentes italok formájában mindössze egy év alatt súlygyarapodást okozhat. Szakértők egy új kutatásban arra figyelmeztetnek, hogy tiszta, ízesítetlen víz ivásával stabil súlyt tarthatunk. Néhány extra tippet adnak a karcsú vonal megőrzéséhez.

Az édesség megtagadása, a burgonya chips vagy a sült ételek fogyasztásának korlátozása nem biztos, hogy sikeres lesz, feltéve, hogy nem a folyadékkal való kalóriabevitelre koncentrálunk.
Feltűnő zsírtárolás

Az édesség megtagadása, a burgonya chips vagy a sült ételek fogyasztásának korlátozása nem biztos, hogy sikeres lesz, feltéve, hogy nem a folyadékkal való kalóriabevitelre koncentrálunk. A jó minőségű ivási rendszer nagyon fontos az egészséges anyagcseréhez és a stabil testsúly fenntartásához. Bizonyos esetekben azonban olyan italokat is felveszünk az „itallistánkra”, amelyek tartós használat mellett súlygyarapodást okoznak. A tudósok szerint a legnagyobb kockázatot az édesített víz ivása jelenti. A legelterjedtebbek a különféle kóla italok, ízesített ásványvíz vagy gyümölcslevek. A hidratálás mellett bizonyos mennyiségű cukrot is biztosítanak a szervezetnek, ami a vércukor- és inzulinszint meredek emelkedéséért felelős. A feldolgozatlan cukor, például fizikai aktivitás révén, észrevétlenül raktározódik a bőr alatti szövetben zsír formájában.

Mennyit hízhatunk egy év alatt?

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent kutatások szerint a cukros italok befolyásolják a testsúlyt. Azok a kutatásban résztvevők, akik minden nap csak egy édesített üdítőitalt ittak, körülbelül fél kilogrammot híztak egy év alatt, és három kilogrammot a következő öt évben. Ehhez hozzá kell adni az egészségtelen, kalóriadús ételekből eredő súlygyarapodást. Az emberiség szelídebb fele, amely mellőzte a cukortartalmú folyadékok fogyasztását, az említett időszakban közel azonos súlyt tartott.

A súlyprobléma még évekkel később is megjelenik

Érdekes a Journal of the American Medical által közzétett kutatás. Elmondása szerint azok a nők, akik heti egynél kevesebbről fogyasztanak alkoholmentes ízesített italokat, legalább napi egy édesített üdítőitalra növelték heti energiabevitelüket több mint 350 kilokalóriával. A fent említett kutatás kellemetlen következtetésre jutott. Azok a hölgyek, akik így alakították át ivási rendjüket, négy év alatt tíz kilót híztak. Ezzel szemben azok a nők, akik hetente egy cukros italt ittak, nem tapasztaltak súlyváltozást.

A cukor számokban

Bár első pillantásra nem annak tűnik, a cukros italokból, ha rendszeresen fogyasztjuk, rengeteg felesleges energiát nyerhetünk. A víznek nincs kalóriaértéke. Egy dupla adag kóla ital azonban több mint 80 kcal-t tartalmaz, hasonlóan a gyümölcsléhez és a tejes-cukros kávéhoz. A kutatások rámutatnak arra, hogy nem hajlamosak vagyunk hízni az említett italoktól, ha csak időnként kényeztetjük őket. Állítólag még a mesterséges édesítőszerekkel „édesített” italok sem nyernek a testsúly fenntartása érdekében, hiszen szükségtelen inzulin szabadul fel a vérben, és csökken a szervezetben a cukor. Az emberi szervezet erre az állapotra éhséggel reagál, ami a gyakorlatban fokozott táplálékfelvételt és súlygyarapodást jelent.

Az elhízás elsősorban a test közepét érinti

A testsúlyt az étrend is befolyásolja, nem csak az ivási rendszer. A JAMA Neurology folyóirat kutatása érdekes eredményre vezet. Azoknál, akiknek napi energiabevitelének 20%-a feldolgozott élelmiszerekből, félkész termékekből vagy füstölt finomságokból állt, megnőtt a súlygyarapodás kockázata. A BMC Research Notes magazin szerint a kolbász, szalámi és füstölt termékek gyakori fogyasztása volt a felelős a hasi zsír növekedéséért. A test ezen részének súlygyarapodását néha központi elhízásnak nevezik, mivel a zsírraktárak a test közepén halmozódnak fel. Számokra átszámítva ez 30 feletti BMI-t (Body Mass Index), férfiaknál 101 cm-nél, nőknél 86 cm-nél nagyobb derékbőséget jelent.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche