Miért nem jó sötétben maradni a házban?

Talán néha úgy érzi, be kell húznia a függönyöket, be kell zárnia az ablakokat, és otthonában kell maradnia anélkül, hogy aggódnia kellene az utca túloldalán lévő szomszédok miatt, akik esetleg meglátnak. De milyen jó ülni a sötétben, elhúzott függönnyel, távol a napsugaraktól?

Ha otthon sötétben maradunk, az egészségünkre nézve hátrányos lehet. Tudományosan bizonyított, hogy a gyenge fényviszonyok elősegítik a depresszió kialakulását, nyugtalanabbá, szomorúbbá és bizalmatlanabbá tehet bennünket a körülöttünk lévőkkel szemben. Ez az oka annak, hogy nem mindig tanácsos alacsony megvilágítás mellett maradni a házban, a következők szerint:

A szem egészsége károsodhat

Az órákon át tartó sötétben ücsörgés megterhelheti a szemet, és a szem megerőltetéséhez vezethet. Idővel ez kényelmetlenséget, fejfájást vagy homályos látást okozhat. A szem egészségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő világítás.

Biztonság

A megfelelő világítás hiánya a lakásban növelheti a balesetek és az esések kockázatát. Előfordulhat, hogy tárgyakba ütközhet vagy megcsúszhat a padlón, különösen ismeretlen helyeken vagy éjszaka.

Károsodott hangulat és cirkadián ritmus

A gyenge fény vagy a természetes fény hiánya befolyásolhatja a hangulatot és az alvás-ébrenlét ciklus cirkadián ritmusának szabályozásáért felelős cirkadián ritmust. A túl sok sötétség alvászavarokhoz, nappali álmossághoz és fáradtsághoz vezethet.

Az alvás minősége csökken

Ha a nap folyamán nem jut elegendő természetes fényhez, és ideje nagy részét sötétben tölti, előfordulhat, hogy szervezete nem termel elegendő melatonint, az alvás szabályozását segítő hormont. Ez negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét.

Dezorientáció

Egy nagyon sötét szobában összezavarodhat, és ez kihat a napi tevékenységeire.

Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan esetek, amikor az alacsonyabb megvilágítás kívánatos vagy szükséges, például amikor pihenni, pihenni, vagy jobban összpontosítani szeretne a számítógép vagy a televízió képernyőjén. Az emberek leginkább szórt, sárga, meleg fényű szobában szeretnének tartózkodni a téli ünnepek körül, ami érzelmi megnyugvást hoz, segít megnyugodni, kikapcsolódni. Általában azonban ajánlatos megfelelő világítást biztosítani a házban, lehetőleg természetes forrásból: a napból.

Legyen naprakész a legfrissebb hírekkel. Kövesse a DCNews-t és tovább

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche