Miért nem szabad túl kevés üzemanyagot tankolni az autóba, de nem is szabad teljesen tele tankolni. Elmondjuk

A szakértők évek óta figyelmeztetnek és magyarázzák, hogy miért nem szabad tele tankolni az autó tankját. Milyen kockázatokkal jár a tankodra nézve, és milyen rossz dolgok történhetnek, ha rendszeresen megteszed? Eloszlatunk minden kétséget ezzel a témával kapcsolatban.

Többet vagy kevesebbet tankoljon? Töltsön vagy hagyjon még egy kis helyet a tankban? És miért ne tankoljon egy kicsit többet, ha van még hely a tankban? Nos, ez akár hátrányos is lehet. Sokan felteszik maguknak ezeket a kérdéseket, és nem tudják, melyik lehetőség a legjobb. Változtassunk ezen!

Miért ne töltsük tele a tankot?

Minden szakértő egyetért abban, hogy a tankolást a fegyver első, jelentős „pattogása” után abba kell hagyni. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy „a dugó alá” töltesz, azaz annyit, amennyi belefér. Ez sajnos nagyon negatív hatással van az üzemanyagrendszerre és más kapcsolódó alkatrészekre. Megnehezíti a tartály megfelelő szellőztetését, és gyakran a szénszűrő (amely az üzemanyagból származó gőz felszívásáért felelős) károsodásához vezet.

Túltöltött tartály esetén a jármű beindításakor is reakció lép fel, aminek következtében (röviden) túl nagy vákuum alakul ki a tartályban. Ez viszont a tartály maradandó károsodásához vezethet (és gyakran vezet is, ha a helyzet nagy rendszerességgel ismétlődik). Mindennek az az eredménye, hogy a „dugó alatti” feltöltéssel csak egy drága szerelőlátogatást kérünk. Ezt teljesen elkerülheti, ha egy kicsit változtat a szokásain.

Továbbá nem szabad, hogy… túl kevés üzemanyag legyen a tankban (ha régebbi autója van).

Még egy dolgot érdemes megemlíteni. Az idősebb autóknál az is gondot okozhat, ha hosszabb ideig nagyon kevés üzemanyag van a tankban. Sokaknak van egy tartalék járműve, amit ritkán használnak. Ez azért van, mert a tartályban folyamatosan kondenzálódik egy kis víz (mert van benne levegő). Ez viszont a benne lévő benzin korrózióját okozza. Ha sok van belőle, akkor ennek a jelenségnek nincs nagy jelentősége. Ha azonban kevés van belőle, és ez az erősen korrodált benzin bekerül az üzemanyagrendszerbe, akkor károsíthatja azt.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche