Miért nem szabad újra lefagyasztani a felolvasztott húst?

Hányszor vettél ki egy csomag húst a fagyasztóból, mert főzni akartál, és időközben megváltoztak a terveid? Ha visszatette a húst a fagyasztóba, tudnia kell, hogy nem tett az egészsége szempontjából biztonságos dolgot. Ezért soha ne fagyassza le újra a felolvasztott húst. Milyen kockázatoknak tehetné ki magát?

Az újrafagyasztott hús kellemetlen állagú lesz / Shutterstock

A fagyasztás nagyszerű módja a hús, hal vagy tenger gyümölcseinek hosszú távú tartósításának. Ha azonban már felengedte őket, nem tanácsos újra lefagyasztani. A termékek elveszítik állagukat és kellemetlen ízük lesz.

Miért nem szabad újra lefagyasztani a felolvasztott húst?

A nedvesség baktériumokat hoz létre, amelyek lebontják az élelmiszereket. Fagyasztóban alacsony hőmérsékletnek kitéve megszilárdul. A víz jégkristályokat képez, amelyek átszúrják a hús sejtszövetét. Miután kiolvad, száraz lesz, és már nem lesz szép az állaga, .

Ez a probléma nem az első leolvasztás után jelentkezik, hanem akkor, amikor ez a fagyasztási-olvadási ciklus többször előfordul. Ezért a fagyasztóba helyezés előtt ajánlatos a húst igénye szerint adagolni, hogy pontosan annyi mennyiséget olvasztasson ki, amennyi az étel elkészítéséhez szükséges.

Ha sertés- vagy baromfihúsnál ízesedési okokból nem javasolt az újrafagyasztás, a hal esetében egészséggel kapcsolatos tilalom vonatkozik. Ez olyan káros baktériumokat fejleszthet ki, amelyek még a vákuummal zárt tenger gyümölcseiben és halakban is elszaporodhatnak, és botulizmust okozhatnak, ami egy nagyon súlyos betegség.

Ez csak bizonyos esetekben fordul elő. Ezért érdemes a halat azonnal megenni, amint felengedi. Szintén nem ajánlott kivenni abból a vákuumcsomagolásból, amelyben árulták, mert az oxigénnel való érintkezés kedvez a baktériumok megjelenésének.

Mi történik a hús újrafagyasztásakor

A vízmolekulák nem fagynak le szimmetrikus alakra. Inkább mikroszkopikus kristályokká alakulnak, amelyek élesebbé válnak, amikor a környező levegő több nedvességével érintkeznek.

A kristályok tovább nőnek, és nyomást gyakorolnak a hússzövetre, amíg az fel nem olvad, és víz- és gyümölcslé medencét hagy maga után. Ha visszateszi a fagyasztóba, a folyadékok ilyen kombinációja több jégkristály képződését okozza. Amikor ismét felolvasztja a húst, azt tapasztalja, hogy kellemetlen állaga, színe és íze van.

Tudj meg többet . Nézze meg, hogyan akadályozhatja meg a baktériumok terjedését.

A felolvasztott hús amúgy is enyhén porózus állagú lesz. Hogy megszabaduljon ettől a kellemetlenségtől, nem szobahőmérsékleten, hanem hűtőszekrényben kell felolvasztania. Ezt követően három napon belül meg kell főzni. Ezt megelőzően meg kell győződnie arról, hogy megfelelően becsomagolta.

Nem elég csak egy normál zacskóba tenni, mert megég a fagyasztó. Speciális, hermetikusan lezárt fagyasztózsákokra vagy tartályokra van szüksége. Így elkerülheti a kellemetlen ízt és a hús kiszáradását.

Hogyan kell helyesen kiolvasztani a húst

befolyásolja annak minőségét és implicit módon azokat az ételeket is, amelyekhez használni fogja. A legbiztosabb, ha a felolvasztandó húscsomagot egy éjszakára a hűtőbe, egy tálba teszed. Ne hagyja a zacskót az egyik polcon, mert a folyadék más élelmiszerekre ömölhet, és keresztszennyeződés léphet fel.

Soha ne fagyassza le újra a húst, amely több mint két órán keresztül volt kint a hűtőszekrényből. Ez nemcsak a húst rontja el, hanem az egészségre is veszélyes.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche