Miért reped a sárgarépa: lehetséges okok és hogyan lehet megelőzni

Miért reped a sárgarépa: lehetséges okok és hogyan lehet megelőzni

Elmondtuk, hogyan készítsünk édes paprikát csalánlevélből. Egy másik zöldség, amely megfelelő gondozást és etetést igényel, a sárgarépa.

A kertészek gyakran észreveszik, hogy a sárgarépa a kertben a növekedés során hosszában megreped. Az ilyen betakarítás azonnal gyengébb minőségű lesz, mert a megrepedt gyökérnövényeket nem tárolják sokáig. Ennek több oka is lehet, de nézzük a részleteket.

A sárgarépa repedésének egyik leggyakoribb oka a túl nedves talaj. Vagy az is megtörténhet, hogy a nyár száraznak tűnik, és alig terem a sárgarépa, majd elkezdődik a heves esőzés, ami után a gyümölcsök nagyon élesen nőnek. Ekkor a sárgarépa fala megreped, mert nem bírja a növekedési ütemet.

A sárgarépa repedésének másik oka lehet a zöldség nem megfelelő etetése. A sárgarépa ültetése előtt ne trágyázzuk meg a talajt friss trágyával. Nyáron jobb, ha nem a szerves anyagokat részesítjük előnyben, hanem foszfor- és káliumműtrágyákkal trágyázzuk.

A sárgarépa szereti a laza, termékeny talajt, a sűrű és agyagos talaj pedig lassítja növekedését. Előfordul, hogy sűrű talajban a növény megpróbálja leküzdeni az ellenállást, ezért repedések jelennek meg.

Az egyetlen kiút az, ha rövid sárgarépafajtákat vetünk ilyen földre. Azt is elmondtuk, hogyan kell paradicsomot készíteni

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche