Egy egészséges áfonyafa, amelynek szükségleteit kielégítik, nyáron rengeteg édes, lédús gyümölcsöt terem. Minden kertész számít a bőséges termésre, ezért minden olyan tünet, amely növénybetegségre utalhat, aggodalomra ad okot. Aggodalomra ad okot a levélpír? Mit tegyünk, ha ilyen elváltozásokat észlelünk egy gyümölcsbokron? Tudja meg, miért vörösödnek meg az áfonya levelei, és hogyan kezelheti ezt.

Miért pirosodnak az áfonya levelei?

Az áfonyalevelek ősszel természetes módon változtatják a színüket. Az évnek ebben az időszakában a zöldről pirosra történő színváltás nem kell, hogy aggasszon minket. A probléma csak akkor merül fel, ha a levelek tavasszal vagy nyáron váratlanul színt váltanak.

Ez nem feltétlenül betegség jele – hanem gyakran olyan hibák eredménye, amelyeket tudtunkon kívül elkövetünk a cserjék gondozása során. Bár az elszíneződés némi aggodalomra ad okot, ne feledjük, hogy a legtöbb esetben megállíthatjuk a nem kívánt folyamatot.

Miért vörösödnek meg az áfonyalevelek? Íme a leggyakoribb okok:

  • Tavaszi fagyok – Bár az áfonya szívós, a hirtelen hőmérsékletcsökkenés hatására az áfonya levelei kipirosodhatnak. Amikor az időjárás felmelegszik, újra zöldek lesznek.
  • Szezon vége – Ősszel az áfonya felkészül a téli nyugalmi állapotra, és levelei vörösre színeződnek. Ez egy teljesen természetes jelenség.
  • Betegségek – A gyümölcsbokrok vörös levelei néha gombás betegségek, például gyökérrothadás tünetei. Néha vírusos betegségek, például a vörös foltosság és a myrothecium roridum következménye is lehet.
  • Megtermékenyítési hibák – ez a levelek elszíneződésének leggyakoribb oka az áfonya tavasszal és nyáron. Ezek a növények a savanyú talajokat kedvelik, és az ilyen reakciójú talajokban csökken a foszforfelvétel. Ha a cserjékből hiányzik ez az összetevő, lassabban nőnek, és leveleik vörösre színeződnek. Szerencsére ezt a trágyázási hibát könnyen korrigálhatjuk.

Mit tegyünk, ha az áfonya levelei pirosra színeződnek?

Az áfonyalevelek zöldről vörösre történő elszíneződését néha kórokozó okozza. Ha gombás betegséggel van dolgunk, akkor mikrobiológiai gombaölő szerekkel próbálhatjuk megmenteni az érintett növényt..

Olyan vírusos betegség esetén, amely nemcsak a levelek vörösödéséről, hanem más elváltozásokról (foltok, deformitások) is felismerhető.semmilyen készítmény vagy kezelés nem segít – egy ilyen bokrot el kell távolítani. Szerencsére az amatőr termesztésben az áfonyát ritkán sújtják ilyen problémák.

Mit tegyünk, ha az áfonya levelei pirosra színeződnek a trágyázási hiba miatt? Ha a bokrok foszforhiányban szenvednek, ami minden kertben előfordulhat, akkor minél hamarabb pótoljuk ennek az elemnek a hiányát. Egy egyszerű eljárással nemcsak egészséges megjelenést kapnak a cserjék, hanem bőséges termésre is ösztönözhetjük őket.

Ha a levelek kipirosodnak, etessük az áfonyát foszforban gazdag ásványi trágyával. Ugyanakkor ne feledkezzen meg a szezon során a talajt savanyító termékekről, például az ammónium-szulfátról sem.

Kapcsolódó cikkek:

A paprika szereti, ültetéskor tegyük a gyökér alá. Így lesz egészséges és érett a paprika

Hogyan termesszünk paradicsomot cserépben? Használja a 20 cm-es szabályt. Nagyok és szép pirosak lesznek