Nyáron dáliák és kardvirágok gyönyörködtetik szemünket a kertben. Télen azonban nem maradhatnak a talajban – közeleg az idő, amikor ki kell ásni őket. Győződjön meg arról, hogy nem mulasztja el a megfelelő határidőket. Azt is tanácsot adunk, hogyan tegyük ezt, és hogyan tároljuk őket utólag.

Fotó: shutterstock/suprabhat

Gladioli és dáliák – gyönyörű virágok a kertben

A szlovák kertek egykor kedvelt növényei, a kardvirágok és a daliák most újra előtérbe kerülnek. Gladioli magas növények színes virágokkal, amelyek napos, termékeny talajt, rendszeres öntözést és műtrágyázást igényelnek. A másik oldalon, A dáliák nyár végén és ősszel virágoznak, és a teljes napsütést és a jó vízelvezetésű talajt részesítik előnyben. A dáliáknak számos fajtája létezik, különböző színű és méretű.

Mikor ássuk ki a kardvirágot és a daliát?

Ne várja meg a fagyot a kardvirágokkal – szeptember közepén ássuk ki a gumókat és lerövidítik felső részüket. Dél-amerikai a dáliák októberig virágoznak. Érdemes az első fagyok után kiásni őket.

Hogyan ásják a kardvirágokat és a daliákat?

Ha meg akarja őrizni a gumókat kardvirág, tudnia kell, hogyan kell gondosan kiásni őket. Az ásatás bennük fekszik gondos elválasztás a talajtól, amelyhez gyakran használnak kerti vasvillát. Ásás után a szárakat levágjuk, 3-5 cm-t hagyva.

Kiásni dália, ha szükséges, a legjobb amerikai vasvillát vagy ásót használni. A gumók eltávolítása után óvatosan rázzuk le, szabaduljunk meg a maradék talajtól, majd vágjuk le a hajtásokat a gumók felett 10-20 cm magasságban. Aztán őket szárítsa meg meleg, száraz helyen.

Fotó: shutterstock/David_Maddock

Hogyan tároljuk a kardvirágot és a dáliát?

A dáliákat néhány napos szárítás után fadobozokban tároljukk, amit megtölthetünk tőzeggel vagy kéreggel. A kardvirággumókat legjobb újságpapírral bélelt fadobozokban vagy papírzacskóban tárolni. Ez nagyon fontos száraz, szellős és hűvös helyen tárolja őketmiközben a hőmérsékletet 5-10 Celsius-fok között tartja.

Fontos továbbá, hogy minden gumóhoz kártyákat vagy címkéket ragasszunk a fajták nevével és a virágok színével, ami segít a következő szezonra való ültetés megtervezésében. A téli időszakban ellenőrizze a tárolt gumók állapotát, és távolítsa el a rothadó, penészes vagy foltos gumókat.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Mit vágjunk szeptemberben? Tanácsok régi kertészektől. Nagyon sok dolgunk van

Az így kezelt szeder jövőre úgy terem, mint még soha. Ügyeljen egy fontos határidőre