A burgonya a szlovák vacsora elengedhetetlen része, de nem mindenki tudja, hogyan kell helyesen elkészíteni. Nem bonyolult főzési technikákról beszélünk, hanem egy egyszerű lépésről, amely látszólagos fontossága ellenére nagyon fontos. Ez az a pillanat, amikor sót adunk a vízhez.

A burgonya vízének sózása nem elengedhetetlen, és egyesek el is hagyják ezt a lépést. A legtöbben azonban el sem tudják képzelni sózatlanul az ételt, és az íz kedvéért fűszerezik a vizet. És ebben a szakaszban gyakran hibáznak. Tudja, hogy mikor kell sózni? Hideg vagy forró vízhez jobb hozzáadni? Mindjárt elmagyarázzuk.

A burgonyafőzés során sokan elkövetik azt a hibát, hogy rögtön az elején sót adnak hozzá. Nem szabad hideg vízbe tenni. Ez az apró hiba nem várt következményekhez vezethet. Nemcsak a főzési időt növeli meg, ami magasabb gáz- vagy villanyszámlákat jelent, hanem a rozsdamentes acél edény felületét is károsíthatja.

A főzőedényeken látható szivárványos foltok azt jelzik, hogy a só kezdi károsítani a rozsdamentes acélt. Ennek következtében az ilyen edényben főzött ételek megéghetnek és túlzottan odaragadhatnak. Szélsőséges esetben az edény akár rozsdásodni is kezdhet.

Mikor kell tehát sót adni a főtt burgonyához? A legjobb időpont az, amikor a víz forrni kezd. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenthetjük, ami alacsonyabb energiaszámlában nyilvánul meg, hanem segít abban is, hogy a fazekunk hosszabb ideig jobb állapotban maradjon.

Tényleg sokat számíthat ez az egyszerű változtatás a főzési szokásainkban? Minden bizonnyal igen. A só elengedhetetlen az ételek ízének javításához és a szükséges elektrolitok biztosításához, de használata némi átgondolást igényel. Az, hogy tudjuk, mikor kell sózni a burgonyát, a helyes főzés apró, de fontos része.

Kapcsolódó cikkek:

A kovászos tészta őrült módon kel. Mindössze 1 evőkanálnyi folyadék, ami mindenkinek van.

A spárga soha többé nem lesz keserű. Csak adjunk 3 evőkanálnyit a vízhez, és a probléma megoldódik.