Mikor kell paradicsomot vetni? Vigyázzon, mert kifut az időből, mielőtt ez a dátum bekövetkezik.

Ha paradicsomot tervezel vetni, a legjobb, ha most teszed meg. Lassan fogy az idő, és már csak néhány nap van hátra a növények gondozására. Meddig és hogyan vethetsz paradicsomot, hogy bőséges termést kapj?

Hogyan vethetsz paradicsomot?

A paradicsom vetése nem a legnehezebb dolog, amit a kertben tehetsz. Mindössze annyit kell tenned, hogy megfelelően felkészülsz. A palántákat elhelyezheted egy cserépben, egy ládában vagy akár egy üvegházban, amelyet termékeny, lehetőleg komposztos földdel töltesz fel.

Ügyelj arra, hogy a hely, ahová a paradicsomot ülteted, sok napfényt kapjon. A palántákat legfeljebb egy centiméter mélyen helyezze a talajba. Ezt kétféleképpen teheti meg: helyenként vagy dobálással.

Az első módszer az, hogy minden egyes palántát külön-külön, egy bottal vagy ujjal készített lyukba vetünk. Ez a módszer akkor alkalmas, ha kis számú palántát tervezünk. A vetéses módszerrel viszont a magokat ritkán, egymástól kb. 3 cm távolságra vetjük el. Ezután takarjuk be őket földdel.

Hogyan csíráznak a paradicsommagok?

A következő lépés a csírázás, amely 5-10 napig is eltarthat. Ahhoz, hogy minden jól menjen, a megfelelő hőmérséklet is elengedhetetlen, amelynek a csírázásig 20 és 24 Celsius-fok között kell lennie, csírázás után pedig 16 és 20 fok körül.

Sajnos a kelés után nem mindig lehet csökkenteni a környezeti hőmérsékletet. Ez azonban nagyon fontos a növény fejlődése szempontjából, mivel az alacsonyabb hőmérséklet és a sok napfény hatására a növény erőteljesebbé és erősebbé válik.

Mikor a megfelelő idő a paradicsom vetésére?

Mivel a hőmérséklet és a napsütés olyan fontos szerepet játszik a paradicsom elültetésében, a növény számára megfelelő időben kell elvégezni. A legjobb, ha márciusban vetjük el a magokat, de ezt csak április 15-ig tehetjük meg. Így két hét marad a kertben erre a tevékenységre.

Ha a paradicsompalánták túl hidegben vannak, lilulni kezdenek. Ez azt jelenti, hogy növényeink nem veszik fel a foszfort. Minden visszatér a normális kerékvágásba, amint a levegő hőmérséklete emelkedik.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche