A gladiolákat kertészek generációi szeretik. Ma már kerteket és balkonokat díszítenek, és színpompás választékukkal gyönyörködtetnek. Hogyan és mikor ültessük a gladiólikat, hogy gyönyörködhessünk virágaikban? Nem lehet szigorúan betartani egyetlen időpontot sem.

A gladiolák klasszikus évelők, amelyek magas, nagy, színes, trombita alakú virágaikról ismertek. Az íriszfélék családjába tartozó gyönyörű vágott virág, amely látványosan mutat a nyári csokrokban. Virág-, konténer-, sőt zöldségeskertben is termeszthető.

Hogyan ültessük a gladiólit a földbe? Tartsa be ezeket a szabályokat

  • Fény: A gladiolák teljes napsütésben fejlődnek és virágoznak a legjobban. A gladiolusz gumók részleges árnyékban is virágoznak, de a színük nem lesz olyan élénk, mint teljes napsütésben nevelve. Célszerű a szél elől kissé védett helyet választani.
  • Talaj a gladioli számára 6,5-7,0 pH-értékkel kell rendelkeznie., termékeny és ásványi elemekben gazdag legyen, pl. homokos vályog. Ha túl nehéz és nedves, a gumók elrohadnak. Ha agyagos a talaj, dolgozzuk meg emelt ágyásokban, és ültetés előtt lazítsuk fel.
  • Távolságtartás: Helyezze a gladiolusz gumókat a kertbe kb. 15-20 cm távolságra egymástól, és 5-15 cm mélyre ültessük őket. méretüktől függően (a nagyobb gumókat mélyebbre kell ültetni).

Mikor ültessük a gladiolát? Minden a légköri tényezőktől függ

A gladioli földbe ültetésének optimális ideje április vége és május eleje. Ezt az időpontot azonban nem kell szigorúan betartani. Minden az időjárástól függ. A gladioli ültetésével jobb megvárni, amíg a talaj felmelegszik 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletre és egy kicsit kiszárad.

A gladiolusok nem szeretik a hideg és a vízzel átitatott talajt, mivel fogékonyak a gombás és vírusos betegségekre, és hajlamosak a rothadásra. Másrészt a gladioluszok ültetését sem szabad a meleg időjárásig halogatni. A gumók kéthetes időközönkénti ültetését fontolóra veheti, hogy meghosszabbítsa a növények virágzási idejét.

Kapcsolódó cikkek:

A legfontosabb dolog a gladiolusz termesztésénél. Gyönyörűen fognak virágozni

Hosszú ideig virágoznak, és nagyon könnyen termeszthetőek. Ne felejtsd el elültetni őket a kertedben.