Milyen előnyei vannak a kakaónak

„Ma már sokat írnak a teáról és a kávéról, de a kakaóról egyáltalán nem beszélnek. Lehet, hogy ez az ital káros az egészségre?

A. Sitnitsa, Minszk.

– A kakaót már az ókorban kezdték fogyasztani Dél-Amerika lakói. Egy spanyol tábornoknak köszönhetően került Európába, aki Mexikóban járt. Az azték törzs vezetője érdekes ízű itallal kedveskedett a nemes vendégnek. A spanyolnak annyira megtetszett, hogy a receptet és egy rakás babszemet magával vitte hazájába. Idővel bizonyos összetevők eltűntek a receptből, és újak kerültek be. Ráadásul az ital nagyon fontos változáson ment keresztül a fogyasztási kultúra szempontjából – az indiaiakkal ellentétben, akik kizárólag hidegen itták, az európaiak csak melegen kezdték tálalni.

Ma a kakaó az egyik legnépszerűbb ital. Fő összetevője a teobromin. Az óvodai étlapon is nemcsak íze, hanem jótékony tulajdonságai miatt is szerepel a kakaó. Biztonságos és gyógyító. Ugyanakkor allergiás reakciókban, magas vérnyomásban és magas vércukorszintben szenvedők ne igyanak kakaót. Gyermekeknek nem ajánlott ezt az italt lefekvés előtt inni. Nem szabad folyamatosan fogyasztani, mert a kakaó magas kalóriatartalmú termék. Elég, ha délután elfogyasztunk egy csészét, és ezzel helyettesíthetjük a kalóriadús ebédet. Célszerű minimalizálni a cukor mennyiségét, még jobb lemondani róla. Ha cirrózisa van, kerülje a kakaótermékeket. A kakaópor gazdag értékes anyagokban, például cinkben, vasban és vitaminokban. A cink aktívan részt vesz a hematopoiesis folyamatában, stabilizálja a hormonszintet, beleértve a serdülőkorúakat is, és elősegíti a sebek gyors gyógyulását. A vas a hematopoiesis folyamatának egyik fő összetevője, aktívan részt vesz az enzimek szintézisében, és építőanyag az RNS- és DNS-struktúrák kialakításához. A kakaó melanint is tartalmaz, amely megvédi a szervezetet a napfény és más típusú sugárzás (infravörös, ultraibolya) negatív hatásaitól. Úgy gondolják, hogy ez az ital megelőzheti a megfázást és a fertőző betegségeket, hiszen erősíti az immunrendszert, és hosszan tartó betegségek után is segít az erő helyreállításában. Hasznos vérszegénység esetén is, amikor a hemoglobinszint csökken. A kálium jelenléte biztosítja a szív, az erek és az idegrendszer működésének normalizálását. A nagyszámú antioxidáns nemcsak a vírusok és baktériumok elleni hatékony harcot teszi lehetővé, hanem erősíti a szervezetet, javítja a gondolkodási képességeket, a memóriát, a látást és a hallást. Egyes tanulmányok szerint a kakaó sokszor több antioxidánst tartalmaz, mint a kávé vagy a zöld tea.

A modern fiatalok energiaitalok iránti szenvedélye csak negatív következményekkel jár. Miért végezzen veszélyes kísérleteket, ha megihat egy csésze finom kakaót vagy forró csokoládét, amely a lendülettel és a jó hangulattal együtt hasznot is hoz? A kakaó olyan összetevőket tartalmaz, amelyek serkentik az endorfinok termelését – örömet okozó hormonok. Bizonyíték van arra, hogy az epikatechin komponens megakadályozza a diabetes mellitus, a gyomor-bél traktus, az urogenitális és endokrin rendszer patológiái, a szívroham és a stroke kialakulását. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a kakaó csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

Azonban válasszon minőségi terméket, káros szennyeződések és magas cukortartalom nélkül.

PERESADA Olga, a BelMAPO Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Klinika professzora, az orvostudományok doktora.

A szöveg és a fényképek teljes újranyomtatása tilos. A részleges hivatkozás megengedett, feltéve, hogy van hiperhivatkozás.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche