A fakopáncsot szívesen ültetik a házikertekben dekoratív tulajdonságai és a kedvezőtlen körülményekkel szembeni nagyfokú ellenálló képessége miatt. Ezek a díszcserjék csak akkor őrzik meg vonzó megjelenésüket, ha jól trágyázzák őket. Ez különösen fontos az intenzív növekedés időszakában, azaz a szezon elején. Hogyan kell trágyázni a borbolyát, hogy szépen nőjön és intenzív színű levelei legyenek? Nézze meg, milyen tápanyagokat kell kijuttatni tavasszal.

Mikor kell trágyázni a borbolyát?

A kutyabenge egy kiváló díszítő tulajdonságokkal rendelkező cserje. Számos rendkívül vonzó faj közül választhatunk. a legnépszerűbb a Thunbergi borbolya sok szép változatban.. Mindegyikre jellemző az alacsony igénybevétel, a betegségekkel és kártevőkkel szembeni nagyfokú ellenálló képesség, valamint a teljes ellenálló képesség. Mindez a borbolyát nemcsak látványos, hanem hosszú életű díszfává is teszi a kertben. Néhány év növekedése után azonban észreveheted, hogy lassabban nő, és a levelei rosszabb színűek – ez jelezheti számodra, hogy trágyázásra van szüksége.

Ezeknek a cserjéknek a tápanyagigénye viszonylag alacsony, és könnyen kielégíthető, hogy a növények egészségesek maradjanak. Milyen gyakran kell ellátni őket a szükséges tápanyagokkal? A pajorok trágyázását két alkalommal kell elvégezni: tavasszal (kétszer) és késő nyáron/kora ősszel (egyszer). Első tavaszi trágyázás ezen cserjék áprilisra kell ütemezni, amikor a vegetáció megkezdődik, egy másikat pedig májusra. A következő esetekben késői megtermékenyítés a borbolya azonban egyszeri kezeléssel augusztusban, szeptemberben vagy októberben.

A borbolya tavaszi trágyázása – mivel trágyázzuk?

A szederbokrot nem egyformán trágyázzuk az egész szezonban – más-más készítményeket kell használnunk tavasszal és nyár végén. A nyár és az ősz fordulóján csak a díszcserjéknek szánt őszi műtrágyákat használjuk, amelyek kis mennyiségű nitrogént tartalmaznak, káliumban és foszforban gazdagok. Mit kell tennie tavasszal? A borbolya trágyázásához ebben az évszakban többkomponensű ásványi műtrágyákat kell használni, bár természetes alternatívák is találhatók. Ezek segítenek a bokroknak abban, hogy tavasszal megvastagodjanak és szép lombozatot fejlesszenek, valamint virágozzanak és termést hozzanak.

Mivel trágyázzuk tavasszal az árpádsávos bokrokat? A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Speciális ásványi műtrágyák díszcserjék számára – A sövényekhez vagy virágos növényekhez való készítmény jól használható. Kövesse a műtrágya gyártója által ajánlott adagolást;
  • Univerzális ásványi műtrágya – A kombinált műtrágya nitrogént, foszfort és káliumot biztosít a borbolyának. A csomagoláson található utasításoknak megfelelően alkalmazza;
  • Granulált csirke- vagy marhatrágya – Friss trágya helyett használjon granulált trágyát. Akkor érdemes használni, ha a terméséért termesztjük a borbolyát. A trágyát egyenletesen szórja szét a bokrok körül (növényenként 100-200 g elegendő);
  • Biohumus – Ez a természetes műtrágya remek választás a szerves termesztési módszereket kedvelő kertészek számára.

A szitakötőnek nincsenek túlzott tápanyagigényei, de érdemes nem elfelejteni a rendszeres trágyázást. A megfelelő termékek kiválasztása és a megfelelő időben történő kijuttatása biztosítja, hogy a cserjék a fejlődésük adott szakaszában leginkább szükséges tápanyagokhoz jussanak. Mindez biztosítja, hogy egész szezonban jól nézzenek ki.

Kapcsolódó cikkek:

Mikor kell metszeni a borbolyát? Ne mulassza el ezt a határidőt, és dús és sűrű lesz

Nem igaz, hogy a tuja mellett semmi sem nő. A legjobb környezet a tuja számára