Milyen növények fognak sikeresen növekedni még a fák alatti területeken is, és ugyanakkor vonzó megjelenésükkel tetszenek

A fák alatti területek a kertek legproblémásabb helyei közé tartoznak, mert itt nem minden virágzik. Ismerünk azonban olyan növényeket, amelyek nemcsak sikeresen fejlődnek itt, hanem vonzó megjelenésükkel is gyönyörködnek.

A leggyakoribb problémák

A legszebb virágú dísznövények többségének, de a hasznosaknak is elegendő fényre van szükségük a virágzáshoz, különben keveset virágoznak, alig hoznak gyümölcsöt, kevesebb a lombjuk, és nagyon gyakran betegségek, kártevők fenyegetik őket. Számos oka van annak, hogy sok növény miért nem boldogul a fák alatt. A leggyakoribb ok a fényhiány. Ami gyakori azoknál a fáknál, amelyeknek sűrű lombkoronája van. További akadályt jelentenek a fák sűrűn elágazó felszín alatti gyökerei, amelyek intenzíven vonnak el minden vizet és tápanyagot a talajból. Ilyen környezetben más növények virágoznak, és általában gyorsan elpusztulnak.

Olvassa el is

1. Természetkép

Az árnyékszerető növények virágoznak a fák alatt. Évelők, díszfüvek, páfrányok, hagymák, gumós és fás szárú növények között találkozhatunk velük. Gyakran igénytelen és gyorsan növekvő fajokról van szó, amelyek ideális körülmények között hamarosan összefüggő talajtakarót alkotnak. Egységes színű ültetvényeket választhat. Jobb, ha kevesebb fajt és mindegyikből több darabot ültetünk. A páfrányok, például a hím páfrány (Dryopteris filix-mas) – a képen – vagy a strucctollfa (Matteuccia struthiopteris) hálás választás, de gyorsan nőnek. Ebben az ültetésben a kökörcsin (Anemone sylvestris) is virágzik, amelyek kiválóan alkalmasak a fák alatti helyekre.

Forrás: Shutterstock

TIPPÜNK

A gazda kecskeláb (Aegopodium podagraria) Variegata díszformája kiválóan alkalmas a fák alatti helyek takarására.

2. Igénytelen társak

Funky-t (Hosta) nem szabad a fák alá ültetni. Ezen évelő növények választéka rendkívül széles, sok szép fajt és fajtát tartalmaz. A funkyok a leveleknek köszönhetően vonzóak, amelyek gyakran gazdag színűek, gyakran sokszínűek és kellemes tapintásúak. De sokakat meglepnek bőséges virágzással is. Ezek az évelők jól megállják a helyüket a fák alatt, nem nehéz őket fenntartani, még egy kezdő termesztő is megbirkózik velük, és hamarosan összefüggőbb talajtakarót alakítanak ki. Egy fajból vagy fajtából azonban célszerű több darabot ültetni, és nem túl sok tarka formát egy helyre kombinálni. Ne feledje, hogy a szürke levelű fajtáknak több napra van szükségük.

Forrás: Shutterstock

3. Romantikus szépség

A kevésbé ismert, de hálás évelők közé tartozik a liropa (Liriope muscari). A fák alatt is gond nélkül növekszik, fűszerű örökzöld levelekből összefüggő állományokat alkotva. Egyes fajták levelei még tarkaak is. Nyár végén, ősz elején gyönyörű lila virágok jelennek meg az erdőben. A növény sűrű gyökérrendszert hoz létre, amely segít túlélni egy szárazabb és kevésbé alkalmas környezetben. A Liropának az ültetés után sok nedvességre, táplálóbb és vízáteresztő talajra van szüksége. A gyökeresedés után a növekedés gyakorlatilag gondozásmentes. Az első télen jobb ecsettel letakarni. Javasoljuk, hogy négyzetméterenként legalább 10 ilyen növényt ültessünk.

Forrás: Shutterstock

TIPPÜNK

A Liropa gazdag fürtöket hoz létre, tökéletesen illeszkedik a modern kertekbe.

4. Virágzó szőnyeg

Ha egy folyamatosabb zöldborítást szeretne elérni, amely télen sem veszít szépségéből, ugyanakkor virágokra vágyik, válassza a hagyományos és jól bevált télzöldet (Vinca minor). Alacsony és gyorsan növekvő növény. A télizöld növényről nem kell gereblyézni a leveleket, és a gyomok sem nőnek benne egyszerre.

Forrás: Shutterstock

Ültetés előtt fontos, hogy a fák közelében lévő helyekre jó minőségű komposztföldet vagy friss kertészeti szubsztrátumot vigyünk fel. Ezt a réteget keverjük össze az eredeti talajjal, jól keverjük össze és már ültethetjük is. A kertészetben kék, lila vagy fehér színben virágzó télizöld található.

A fák alatti pázsitról érdemesebb lemondani, jobb választás a talajtakaró évelő. A rózsák itt nem fognak virágozni, és nem alkalmas tavakat vagy sziklakertet építeni.

5. Hardy és örökzöld

Egyes fák sekélyebbre nőnek – a növények rosszabbul járnak velük, mások mélyebben, a növények éppen ellenkezőleg, boldogulnak velük. Igaz, ha kora ősszel ültet, amikor a fák már nem vonnak be annyi nedvességet és tápanyagot a talajból, akkor a sekély és mélyen gyökerező fák alatt is szép növekedést érhetünk el. Fontos lesz azonban, hogy az elültetett növényeket jól öntözzük, amíg meg nem gyökereznek. A növények körüli talajtakarás finomra zúzott kéreggel szintén megfelelő. Például az örökzöld pachysandra (Pachysandra terminalis) azon fajok közé tartozik, amelyek minden helyet elviselnek a fák alatt. Modern ültetvényekben is használható.

Forrás: Shutterstock

6. Vonzó fajta

Rodgerzia, különféle páfrányok és funki. Bár ezek az évelők nem annyira vonzóak a feltűnő virágokkal, nagyobb és szebb leveleket jelenítenek meg csodálatra. Ideális körülmények között, azaz még fák alatt is gyorsan növekednek, és folyamatosabb sűrű növekedést hoznak létre. A mélyebb gyökerű fák alatti területek így nagyon gyorsan vonzóbbá válhatnak. Fontos azonban, hogy ezeknek a növényeknek elegendő nedvességet adjunk, és tavasszal komposzttal trágyázzuk meg őket.

Forrás: Shutterstock

TIPPÜNK

A Funkia különféle színű és levélmintázatú fajták végtelen választékát kínálja. A náddal elválaszthatatlan párt alkotnak.

7. Kihagyhatatlan útikönyv

A közelmúltban a hortenzia a népszerű és gyakran termesztett dísznövények közé tartozik. Számos faj és számos fajta termeszthető. Ezek a fás szárú növények a mélyebben gyökerező fák alatt is jól működnek, de savasabb és nedvesebb talajra van szükségük. Aztán teljes pompájukban mutatkoznak meg, és minden évben gazdagon virágoznak. Ne felejtsen el elegendő helyet fenntartani számukra, és legalább három egyedet ültessen a fa alá egymástól megfelelő távolságra. Olyan állványt készítenek neked, amely nyáron tele lesz virággal.

Forrás: Shutterstock

8. Színkontrasztok

A fényhiány nem kell, hogy akadálya legyen a bőséges virágzásnak. Ez vonatkozik például sokféle muskátlira, különösen a nemes muskátlira (Geranium × magnificum) vagy a romantikus alchemillára (Alchemilla mollis). Mindkét évelő virágzik a fák alatt, és összefüggőbb állományokat hoz létre, amelyeket nem nehéz fenntartani, miután meggyökerezett.

Olvassa el is

Ráadásul jól kijönnek egymással. Fontos, hogy minden évelő növényből több darabot ültessünk az adott helyre, és figyeljük meg az optimális klipeket. Ha sűrűbb ültetést szeretne, helyezze a növényeket közelebb egymáshoz. A kevesebb ültetés garantálja a stabilabb növekedést.

Forrás: Shutterstock

Buja virágágyások

A fák alatt olyan ültetést létesíthet, amely az egész szezonban vonzó lesz.

Tavaszi

A kidőlt fák kora tavasszal lehetővé teszik a napfény behatolását a talaj felszínére. Ez segíti a díszhagymákat és a gumós növényeket, amelyek kiterjedt összefüggő állományokat alkothatnak a fák alatt. Különösen hasznosak lesznek a kis hagymák és gumós növények – hóvirág, squilles, squilles, harangvirág, klematisz, sedum, krókuszok, harangvirág, kökörcsin, botanikai tulipán és kisvirágú nárcisz. Egész ősszel ültetheti őket. Egy-egy fajból ültess több darabot kisebb-nagyobb csoportokban, érdekesebb lesz az így létrejövő hatás. Tavasszal sok szép évelő is virágzik, amelyek a fák alatt is jól elvannak. Bergenia, hunyor vagy tüdőfű megfelelő.

Forrás: Shutterstock

Nyár

Ebben az évszakban a fák alatti ültetésnek frissnek kell lennie. Erről például a páfrányok, de az árnyékkedvelő díszfüvek is gondoskodnak. Ide tartozik a többféle sás vagy az érdekes és igénytelen nádnövény (Hakonechloa macra). A virágok egy kis fűszert kölcsönöznek egy ilyen kompozíciónak – sok gyönyörű fajt és fajtát talál a választékban. Kipróbálhatja az astilbákat is, de rendszeresebb nedvességellátásra van szükségük. Ezekre a helyekre megfelelő virágos évelő növények közé tartozik még az alkímiák, a szarvasvirágok és a szarvasvirágok, a hálás Waldstein, a harangvirág és a kevésbé ismert tiarella is. Azokon a helyeken, ahol több a fény, a heucherák is virágoznak.

Olvassa el is

Egész évben

A fák alá ültetés egész évben érdekes lehet. Csak ültessen ide alacsonyabb örökzöld cserjéket vagy lombhullató fákat. A tűlevelűek közül a közönséges tiszafa, különösen a Repandens fajta különösen alkalmas az árnyékos helyekre. Szinte talajtakaró, legfeljebb 1 m magasra nő meg. Négyzetméterenként 1-3 növényt kell ültetni. Az örökzöldek közül használhatjuk a Fortune’s ivy-t, a Dammer’s rockrose-t (több fajta is kapható), a kisebb télizöldet, a csúcspachysandrát vagy a borostyánt.

Szöveg: Daniel Košťál

Fotó: isifa/shutterstock

Forrás: Magazin Mój dom

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche