Hogyan tervezd meg a vetést, hogy a későbbi termés is ugyanolyan bőséges legyen, mint eddig? Nemcsak a helyszín vagy a talaj fontos, hanem a megfelelő környék is. Milyen zöldségeket ne ültessünk egymás mellé? Ne kövesd el ezt a hibát!

A tavasz az az időszak, amikor sokan belevágnak az első kerti munkálatokba. Ez általában az általános rendrakást, tervezést és az ágyások előkészítését jelenti. Amikor a fagyok már régen elmúltak, és a hőmérő napról napra több fokot mutat, mi is elkezdünk ültetni és vetni. Hogyan kell ezt jól csinálni? Mielőtt belevágunk, derítsük ki, milyen társaságban teremnek legjobban a zöldségeink. Így nyáron és ősszel tele lesznek a kosarak egészséges, virágzó terményekkel.

Hogyan ültessük a zöldségeket a kertbe? Ne csak a helyszínre ügyeljünk

A növények közötti szomszédság kicsit olyan, mint az emberek közötti szomszédság. Ha segítőkész és barátságos emberek vesznek körül, sokkal jobban érzi magát és jobban működik, mintha ellenszenves delikvensekkel veszi körül magát. Ugyanez a helyzet a zöldségekkel is.. Az ágyások megfelelő megtervezése és annak biztosítása, hogy olyan növények társaságában nőjenek, amelyek kedvelik őket, biztosítja, hogy bőségesen teremnek, és bőséges lesz a termés. Másrészt a rossz szomszédság vonzza a betegségeket és a terméskiesést. Milyen zöldségeket ne ültessünk egymás mellé, hogy elkerüljük a kerti katasztrófát?

Mit jelent a vetésközi vetés? A bőséges termés kulcsa

Ha egészséges és buja, hatalmas termésekkel teli kertet szeretne, a vetésváltás a kulcs. Mi is ez pontosan? Nem más, mint az egyes növényfajok kombinálása, azaz közvetlen egymás mellé ültetése úgy, hogy azok minden szempontból pozitívan befolyásolják egymást. Ily módon a közöttük kialakuló természetes kapcsolatokra utal. A módszer viszonylag egyszerű, de teljes mértékben ökológiai, és nagymértékben minimalizálja a kémiai megoldások, például a kártevők elleni permetszerek szükségességét. Emellett a talajra is jótékony hatással van, mivel megakadályozza annak gyors sterilizálódását. A vetésközi vetésnek számos előnye van, ezért mielőtt elkezdenénk ültetni vagy vetni, érdemes ezeket kihasználni. Tehát mely zöldségeket érdemes nem egymás mellé ültetni?

Mely zöldségeket nem szabad egymás mellé ültetni? Ez a táblázat eloszlat minden kétséget

Az egymás mellé ültetésre vonatkozó néhány egyszerű szabályt érdemes betartani az ágyások tervezésekor. Először is, legyünk tisztában azzal, hogy az azonos családba tartozó zöldségek általában nem valószínű, hogy pozitív kölcsönhatásba lépnek egymással (pl. burgonya és paradicsom). Továbbá ne ültessünk egymás mellé magas igényű fajtákat, mert azok versenyezni fognak egymással. Tartsuk szem előtt, hogy egyes fajták taszítják a kártevőket, például a fokhagyma ideális a levéltetvek és a legyek elleni küzdelemre, ezért ültessük sárgarépa, paradicsom, spenót, eper, padlizsán, paprika, saláta és burgonya mellé. De mi a helyzet az egyes fajtákkal? Többek között a hagyma nem kombinálható a hüvelyesekkel. Ezért a hagymát vagy a póréhagymát a borsótól és a babtól távol ültessük. Mi mást? A választ lásd az alábbi táblázatban.

Lehet-e egymás mellé sárgarépát és petrezselymet vetni? Egyéb példák

Amikor úgy döntünk, hogy együtt ültetjük a növényeket, mindenképpen figyeljünk arra, hogy milyen gyorsan nőnek, mennyire terjednek és érnek. Jó ötlet például a retket a sárgarépa és a petrezselyem közé tenni (amelyeket jobb, ha nem egymás mellé ültetünk), mert még azelőtt ízletes termést hoz, mielőtt az előbbi kifejlődne. Ültessünk hagymát sárgarépa mellé, mivel megvédik egymást a kártevőktől. Milyen más zöldségeket semmiképpen ne kombináljon?

 • Ne ültessünk burgonyát tök és paradicsom mellé, de ne ültessünk napraforgót sem,
 • a káposztafélékhez hasonló zöldségek sem illenek jól az eperhez,
 • a sárgarépára szintén rossz hatással van a kapor,
  ne ültessünk burgonyát uborka mellé,
  paradicsomot vagy fűszernövényt uborka mellé,
 • a cékla nem illik a babhoz vagy a mustárhoz.

Milyen zöldségeket ültessünk egymás mellé? Javaslatok táblázata

Most, hogy tudjuk, mely zöldségeket jobb nem egymás mellé ültetni, melyeket érdemes kivételesen szomszédnak választani? Kedvező kölcsönhatásba kerülnek egymással:

 • paradicsom és petrezselyem,
 • uborka és kapor,
 • tök és bab,
 • sárgarépa, saláta és metélőhagyma,
 • saláta, retek és zeller,
 • a fent említett sárgarépa és hagyma,
 • paradicsom és zeller,
 • tök és bab,
 • zeller és póréhagyma.

Kapcsolódó cikkek:

Mit ültessünk fokhagyma, paradicsom és hagyma mellé? A jó szomszédos zöldségek garantálják a nagy termést

Mit ültessünk petrezselyem mellé? Biztosan nem sárgarépát. Ez a zöldség sokkal jobb választás