Minden, amit tudnia kell a komposztálás megkezdése előtt

Ha még nem kezdted el a komposztálást, az ősz közeledtével itt a tökéletes lehetőség. Tanácsot adunk, hogyan válasszunk megfelelő helyet a komposztálónak, és mivel töltsük meg, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

Ne legyünk közömbösek

Ha megpróbálod nyomon követni, hogy egy hét alatt mennyi és milyen hulladékot termelsz, rájössz, hogy a szemeted legalább 20%-a élelmiszer és anyag, amit jótékonyan vissza tudsz juttatni a természetbe. Nem kell minden hulladéknak hulladéklerakóba vagy égetőbe kerülnie. Ön is sokat komposztálhat belőle és újra felhasználhatja.

Olvassa el is

Miért kell komposztálni?

A komposztálás nagy előnye, hogy minimálisra csökkenti az élelmiszer- és biológiai hulladékot a hulladéklerakókban. A komposztálás során természetes szerves trágya keletkezik, amely lebomlása révén táplálja a környező növényeket. Ez csökkenti a szintetikus vegyszerek és műtrágyák vásárlásának és kiadásának szükségességét. A komposzt javítja a talaj minőségét és szerkezetét, és több tápanyagot, vizet és levegőt képes megtartani. A víz visszatartása segít a növényeknek nagyobb gyökérrendszer kialakításában, amely megvédi a talajt az eróziótól. Az otthoni komposztálásnak köszönhetően saját biogyümölcsöt és zöldséget is termeszthetünk, ami jelentős megtakarítást eredményez a szupermarketben történő vásárláskor.

Forrás: Shutterstock

Elhelyezkedés a kertben

Jelenleg különböző típusú komposztálókat lehet kapni, néhányat még érdekes kivitelben is. A kertben helyezze el egy félreeső sarokba, ideális esetben árnyékba (például egy fa alá). Napos és szeles hely nem megfelelő, mert a komposzt túlságosan kiszárad. Esőnek kell esnie, és minden oldalról levegő áramolnia kell hozzá. A komposztnak közvetlen érintkezésben kell maradnia a talajjal, azaz a gyepen, és nem pl. betonon. Érdemes a közelben kialakítani egy helyet a kész komposzt sűrítésére. A szezon során magasabb növények, például egynyári növények vagy díszfüvek ültetésével álcázhatja a komposzthelyet.

Forrás: Shutterstock

A megfelelő keverék

A házi kerti komposzthoz nitrogéntartalmú (zöld) és széntartalmú (barna) anyagokra lesz szükség, egyszerűen 1:1 térfogatarányban A nitrogéntartalmú anyagok nagy arányban tartalmaznak vizet, és gyors lebomlás jellemzi őket. Ide tartozik a növényi eredetű konyhai biohulladék, a levágott fű, a növényi maradványok, a gyomok, az ürülék, a haszonállatok bundája vagy tollai, a szőr és a pihe. A széntartalmú anyagok nagy arányban tartalmaznak szenet, és lassú bomlás jellemzi őket.

Forrás: Shutterstock

Főleg többféle fa levele, faforgács és fakéreg, szalma, forgács és fűrészpor, dióhéj, de papír, karton és hamu is. Minél változatosabb (legyen nitrogén- vagy széntartalmú) anyagot kombinál fűvel, annál elégedettebb lesz a komposztterméssel.

Olvassa el is

Mi nem tartozik a komposztba?

Ne komposztáljon ételmaradékot, kártevővel fertőzött növényeket, kutya- és macskaürüléket, szénhamut, gyümölcsgödröket, üvegeket, köveket, műanyagokat, újságokat vagy magazinokat.

TIPPÜNK

A gyorsabb komposztálás támogatására különféle aktivátorokat – komposztálásgyorsítókat – is használhatunk.

4. Fontos alapelvek

A puha, zöld és lédús szerves hulladékot (fűnyesedék, rothadt gyümölcs és zöldség, trágya…) gyűjtés után a lehető leghamarabb tegye a komposztba, és keverje össze száraz, barna és fás hulladékkal (széna, szalma, faforgács, kukorica). héj, levelek…).

Forrás: Shutterstock

Tárolja száraz, barna és fás biológiai hulladékot (zsákokban), és csak fokozatosan használja fel a puha, zöld és lédús hulladékhoz. A lédús gyümölcs maradványait temesse el a komposztba mélyebbre (néhány centiméterre). Ha a felszínen marad, magához vonzza a rovarokat, amelyek nagyon gyorsan szaporodnak benne.

TIPPÜNK

Győződjön meg arról, hogy a szerves hulladék nem nagyobb, mint egy hüvelykujj, mielőtt a komposztládába helyezi. Helyezze az átszitált komposztot egy edénybe, és nedvesítse meg. Ezután szórjunk zsázsamagot a keverékbe. Ha a magok egy hét után kicsíráznak, a komposzt is készen áll a kertjébe, és felhasználható a természetben.

5. Ne bízz mindent a természetre

A komposztálásnál általában igaz, hogy a komposztált anyagokat kisebb darabokra kell vágni, megfelelően kombinálni, elegendő levegővel és megfelelő páratartalommal ellátni. A nehezebben lebomló anyagokat (széntartalmú) – fa, vastag szár, szalma – kisebb darabokra kell aprítani, a könnyen lebomló anyagokat nem kell aprítani.

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy a komposzt minden zónájában azonos mértékű bomlást érjünk el, időnként meg kell forgatnunk a komposztot, ami biztosítja az anyag keveredését. Igaz, nem elég elsajátítani a helyes komposztálás alapvető szabályait. Tapasztalatot kell szerezni.

6. Hogyan komposztáljunk lakásban?

Biztosan hallottál már a vermikomposztálásról, amely a giliszták azon képességét használja ki, hogy a szerves anyagokat a nap alatt az egyik legjobb természetes műtrágyává – vermikomposzttá – alakítsa. A komposzt elkészítésekor nagyon türelmesnek kell lennie – különösen az elején. Gondoljon arra is, hogy a gilisztát ne hagyja 3-4 hétnél tovább táplálék nélkül.

Olvassa el is

Egy másik lehetőség a baktériumok felhasználásával történő komposztálás elektromos áram felhasználásával (vagy akár anélkül). Az elektromos komposztálóban végzett folyamat eredménye a szárított teához hasonló szubsztrátum. A komposztáló néhány óra alatt megszárítja, darálja és lehűti magát a konyhai hulladékot. Hónapokig tárolhatod szag nélkül.

Szöveg: Katarína Paukeje
Fotó: Shutterstock
Forrás: Magazin Mój dom

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche