Minden nap egyél egy tojássárgáját. Ilyen előnyös változások jönnek

A tojás az egyik legnépszerűbb élelmiszer. Számtalan módon elkészíthetők, és sok sós és édes étel alapját képezik. A múltban gyakran volt az a mítosz, hogy ezek egészségtelenek, és teljesen kerülni kell őket. A táplálkozási szakértők azonban az ellenkező eredményre jutottak. Mértékkel a tojás nemcsak ártalmatlan, de még hasznos is. Maga a sárgája sok hasznos anyagot tartalmaz.

A tojás szívében elrejtett előnyök

Sokan nem szeretik a sárgáját, sőt a főtt tojásból is kiveszik. Kár érte, mert a sárgája mindenképpen sokat kínál a szervezetünknek. A tudósok még a közelmúltban is felfedezték, hogy a tojásnak ez a része a leggazdagabb tápanyagokban.

A tojássárgájában főleg B-vitamint, valamint E-, D- és A-vitamint találunk. Van még kalcium, szelén, kálium, vas, foszfor és cink.

A francia Tours-i Egyetem tudóscsoportja által 2019-ben végzett tanulmány szerint a tojássárgája fogyasztása a következő előnyökkel jár az emberi szervezet számára:

Erősíthetik az immunrendszert. Ez köszönhető az ún szulfatált glikopeptid, a tojássárgája membránjában található anyag. Ezek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől és fertőzésektől.
Fontos forrásai a luteinnek és a zeaxantinnak. Mindkét anyag jótékony hatással van látásunkra. Csökkentik a szürkehályog és a makuladegeneráció (főleg időseket érintő, központi látásvesztést okozó betegség) kialakulásának kockázatát.
Jótékony hatással vannak a vérnyomásra. A sárgája csökkenti a vérnyomást, és így megelőzi a szívbetegségeket.

Mi a helyzet a koleszterinnel?

A tojásban a legnagyobb rémület a káros koleszterin. Ez az anyag valójában a tojássárgájában található, és nagy mennyiségben nem igazán tesz jót szervezetünknek. Ha azonban egészséges vagy, és mértékkel fogyasztod a tojást, akkor nincs okod aggódni. Napi egy-két tojássárgája biztosan nem árt neked.

A tojásban az a legjobb, hogy sokféleképpen elkészítheted. Kiadós reggeliként kiválóak, és sokáig jóllaknak. Fogyaszthatod spenóttal, salátában, és remek kiegészítője lehet néhány levesnek. Természetesen a desszertek elkészítésekor a tészta fontos részét képezik. Mindig ügyeljen arra, hogy csak a legfrissebb és legjobb minőségű terméket használja. A házi készítésűek természetesen a legjobbak, de ha nincs ilyen lehetőséged, próbálj meg legalább az ingyeneseket keresni a boltban.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche