Mint a nagymama lekvárja: hogyan pasztőrözzünk lekvárt a sütőben

Emlékszel a nagymama nagyszerű lekvárjára? Van kedve újra megenni azt a gyerekszagú lekvárt, palacsintát, üdítőt és sült krumplit? Jó hírünk van: otthon is könnyen és gyorsan elkészítheti.

Most jött el az idő, amikor gyümölcsöket gyűjtünk, majd befőtteket készítünk belőlük. Késő ősszel és télen szívesen használhatjuk őket. De ahhoz, hogy élvezhessük a lekvárok pótolhatatlan ízét, oda kell figyelnünk az elkészítésre. De hogyan lehet konzerválni a kicsi és kényelmetlen lakásban? Van egy ötletünk az Ön számára – a sütő segít.

A pasztőrözés a tartósítás egyik módja az üvegek tartalmának melegítésével. Ily módon megszabadul a kórokozó mikroorganizmusoktól, ugyanakkor meghosszabbítja az eltarthatóságot.
Ez az eljárás lehetővé teszi az elkészített befőttek eredeti ízének és aromájának megőrzését is. Az edény mérete befolyásolja többek között a pasztőrözés idejét. A munka megkezdése előtt ellenőrizze állapotukat. Ügyeljen az enyhén repedt üvegekre és a rozsdás kupakokra.

Soha nem volt ilyen egyszerű az üvegek pasztörizálásaA konzervdobozok pasztőrözésének egyik legnépszerűbb módja az üvegek felmelegítése egy serpenyőben. Ezt a munkát azonban sokkal könnyebbé teheti. Befőzéshez elég a sütőt használni. Ez sokkal kényelmesebb módja, különösen, ha sok üveget készítettél el. A folyamat során sokkal többet tehetsz belőlük a sütőbe, mint egy edénybe.

Hogyan lehet pasztőrözni a sütőben?

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy törülközővel. Ezután az üvegeket fejjel lefelé helyezzük rá. Ne feledje, hogy az üvegek nem érinthetik egymást, hanem a sütő falait sem.

Az üvegek tartalmára is figyeljünk – ha kicsit hideg, akkor hideg sütőbe, ha meleg – melegbe tegyük. A sütőt körülbelül 120-130 fokra kell előmelegíteni. A pasztőrözés időtartama 30 perc a kívánt hőmérséklet elérésétől számítva.

Az idő letelte után kapcsolja ki a sütőt, és hagyja bent az üvegeket további 30 percig. Ezután fedővel lefelé tegyük őket előre előkészített hűvös vagy árnyékos helyre. Ez minden!

Olvass tovább:

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche