Mit jelentenek a bolgár zászló színei?

A bolgár nemzeti tribagreniket 1879. március 26-án a Veliko Tarnovo-i alkotmányozó nemzetgyűlés legalizálta. Pontos formáját a művészet határozza meg. A tarnovói alkotmány 23. cikke: „a bolgár nemzeti zászló háromszínű, és vízszintesen elhelyezett fehér, zöld és piros színekből áll”.

A Bolgár Köztársaság nemzeti zászlaja

A Bolgár Köztársaság állampecsétjéről és nemzeti lobogójáról szóló törvény részletesen leírja, hogyan kell kinéznie:

* forma – téglalap alakú, szélesség és hosszúság aránnyal – 3:5. A keresztrúdra erősített függőlegesen felakasztott zászló esetében a maximális hossza elérheti az öt szélességet is.
* Méretek: 18 x 30 cm, 24 x 40 cm, 90 x 150 cm, 129 x 215 cm.
* színek: fehér, zöld, piros.
Nemzeti zászlónk színeinek szabványmintáit a Szabványügyi és Mérésügyi Bizottság tárolja.

Mit jelképeznek a bolgár zászló színei?

Már az első és a második bolgár állam idején is megtalálható a három szín külön-külön és különböző színkombinációkban is. Georgi Rakovski az „Erdei utazó”-ban 1854-ből írt kb „bátor vajdák zöld zászlókkal”. Saját „Bulgária felszabadítási tervében” az szerepel, hogy a nemzeti zászló a következő lesz.vörös vásznon az egyik oldalon oroszlán képe lesz „Szabadság vagy halál” felirattal, a másik oldalon pedig egy kereszt „Isten velünk, előre” felirattal. A fehér, zöld és piros kombinációja először Rakovski első bolgár légiójának egyenruhájában volt látható 1862-ben.

Íme, mit jelent a három szín:

* fehér – a szellem, a béke, a szabadság, a tisztaság és a remény szimbóluma
* zöld – a természet, a zöld erdők és mezők szimbóluma
* piros – a Bulgária szabadságáért elhunytak vérének szimbóluma.

A sorrend sem véletlen. Úgy gondolják, hogy a három szín a társadalom három fő osztályát szimbolizálja. Ez minden indo-iráni népnél így van.
* fehér – papság
* zöld – munkások
* piros – katonák.
Az első zászló jelenlegi formájában Ivan Paraskevov és lánya, Styliana munkája volt.

Ivan és Styliana Paraskevovi és a bolgár zászló

A bolgár tribagrenik Ivan Paraskevov és lánya, Styliana nevéhez fűződik. Ivan Paraskevov kereskedő 1817-ben született Jambolban. A Lázadó Testvériségben való részvétele és egy helyi mágnás megölésére tett kísérlete miatt Brailába menekült. Kereskedelmet folytatott, meggazdagodott, és a bolgár emigráció egyik jótevője lett. Alapítói közé tartozik a Bolgár Irodalmi Társaságnak, amely a felszabadulás után lerakta a BAS alapjait.

Az 1876-os újabb orosz-török ​​háború előestéjén a bolgár emigrációban felmerült az ötlet, hogy varrjanak egy zászlót, amellyel a bolgárok az oroszok oldalán harcolnak. Ivan Paraszkevov nekivág az ötlet megvalósításának. Saját forrásból vásárolt selyem szatén szövetet három színben: fehér, zöld és piros, szegélyezett szálak és fém hegyű fa fogantyú. Lánya, Styliana, 14 éves, exportálta a zászlót. A lány apja otthonának egyik védett szobájában dolgozott bezárva, hogy megőrizze a forradalmi titkot. A zászló 1877 tavaszán készült el, és lenyűgöző méretű: 198 cm hosszú és 173 cm széles.

A zászlót először Plovdivban, 1878. augusztus 30-án, II. Sándor orosz császár névnapján rendezett katonai parádén tűzték ki. A felvonulás után Szófiában tárolták, az első bolgár uralkodó, Sándor Battenberg herceg palotájába. Kihozták onnan, és részt vett az Alkotmányozó Nagy Nemzetgyűlés megnyitóján Tarnovóban. Ezen a találkozón fogadták el a bolgár nép képviselői az új bolgár állam nemzeti trikolórjának színeit, amelyek megismétlik a Braille-zászló színeit.

A Styliana Paraskevova kezei által hímzett zászlót ma a szófiai Nemzeti Hadtörténeti Múzeum különleges tárolójában őrzik. Csak március 3-án és május 6-án – a bolgár hadsereg napján – hajtják végre.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche