Mit kell tenni közvetlenül az árvíz után?

A víz házakat, utakat, pincéket tett tönkre. Tanácsot adunk, hogyan kezelheti könnyen és hatékonyan az árvíz következményeit.

Az idei árvizek sok kárt okoztak és okoznak még mindig. A lakástulajdonosok számára azonban a nagy kellemetlenségek még messze nem értek véget, mivel a folyók visszahúzódnak. Éppen ellenkezőleg. Mindazok, akiknek otthonát elárasztották és megrongálták a kiáradó patakok, most kezdik a legnagyobb gondokat és a helyreállítás munkáját.

Az árvíz 3 módon károsíthatja a házat

1. Károsíthatja azokat az anyagokat, amelyekből a ház épült, mivel ezek széteshetnek, ha hosszú időn keresztül víznek vannak kitéve. A fa megduzzadhat és megvetemedhet, az elektromos vezetékek rövidre záródhatnak, elszakadhatnak, és rövidzárlatot, illetve tüzet okozhatnak.

2. A víz által lerakott sár és szennyeződés nemcsak piszkos, hanem számos baktériumot is hoz magával.

3. A nedvesség viszont elősegíti a penészgombák szaporodását. A penész és a gombák bármilyen felületen megtapadhatnak és elszaporodhatnak.

A következő lépések azonban segítenek az árvíz okozta mindhárom kockázat kezelésében. Ha az Ön otthonát is elérte a víz, mindenképpen próbálja meg végrehajtani a következő lépéseket.

Csökkentse a páratartalmat

Sokkal könnyebben kiszáríthatsz mindent, és később sokkal könnyebben takaríthatsz, ha csökkented a páratartalmat a házban. Ennek számos módja van, és a rothadási és penészesedési folyamatok megállítására is. Néhányat nem fogsz tudni használni, hacsak nincs áram, de találsz olyanokat, ahol nem lesz rá szükséged:

Nyisd ki a házat: Ha a külső páratartalom alacsonyabb, mint a belső, és ha az időjárás engedi, nyisd ki az összes ablakot és ajtót, hogy a nedves levegő kicserélődhessen a kintről érkező szárazabb levegőre. A páratartalmat meg tudja állapítani pusztán saját megfigyeléssel, ha süt a nap, vagy egy nedvességmérő segítségével. Éjszakára azonban zárja be újra a házat, mivel a ház ismét nedvességet szívhat be kívülről.

Nyissa ki a szekrényeket, szekrényeket és fiókokat: hagyja, hogy a levegő keringjen bennük. Ha nem nyitja ki őket, elázhatnak. Ne próbálja erőszakkal kinyitni őket, adjon nekik időt, és legalább egy résnyire nyissa ki őket. Húzza el a szekrényeket és szekrényeket a nedves faltól, ami segít nekik hátulról is kiszáradni.

Használjon ventilátorokat: A ventilátorok segítenek a levegő keringetésében. Ne használjon azonban légkondicionálót, ha azt elöntötte a víz. Ha így teszel, akkor penész és baktériumok terjedhetnek el, amelyek bejuthatnak oda.

Használjon párátlanítókat: ezek, valamint az ablakokba helyezett légkondicionálók különösen hasznosak zárt helyiségekben.

Használjon szárítóanyagot: A nedvességet elnyelő anyagok nagyon hasznosak a szekrények vagy olyan területek szárítására, ahol a levegő nem tud mozogni.

Legyen türelmes a szárításhoz, ez több hetet is igénybe vehet. Még ha úgy érzi is, hogy már szemmel láthatóan száraz, folytassa a szárítást , amíg a belső levegőnek már nincs pince- vagy más nedves helyiség szaga.

Törölje ki a nedves dolgokat

Rázd ki a használhatatlanokat, és szabadulj meg tőlük minél hamarabb, a megtartani kívántakat azonnal mosd ki vagy legalább szárítsd meg. Minél tovább vannak nedvesen, annál jobban romlanak.

Ne hagyja a fát vagy a bútorokat közvetlen napfényben, mert a gyors száradással megvetemedhetnek.

A szőnyeg megmentése érdekében, mielőtt feltekeri és kiviszi a szabadba, helyezzen rá kartont vagy valamilyen szövetet, hogy ha a színek instabilak, ne keveredjenek össze.

Szabaduljon meg minden olyan élelmiszertől, amely hajlamos a gyors romlásra. Csak a tartósakat tartsa meg jó minőségű, stabil csomagolásban. Ami a fagyasztott élelmiszereket illeti, felolvasztás után soha ne fagyassza le őket másodszor.

Emellett szabadulj meg minden szeméttől, és ha nincs hova vinned, legalább speciális tárolóedényekbe zárd le. A nyitott szemét vonzza az állatokat és a rovarokat. Semmiképpen ne égessük el a szemetet a saját udvarunkon. Általában az önkormányzat gondoskodik ilyen esetekben az árvizek utáni szemétszállításról.

Gondoljon a biztosításra

Ha még mindig nem kereste fel Önt a biztosítótársaságtól senki, egyeztessen velük telefonon, hogy fényképekkel vagy videóval dokumentálják a kárt, hogy minél hamarabb megkezdhesse a takarítást.

Otthoni falak

A modern házakban a falakat vakolattal és spatulákkal borítják, amelyek szivacsként hatnak a vízre. Ha elönti őket a víz, számos veszélyt jelenthetnek. Akár a leesésük, akár a vakolat és a fal építőanyaga között kialakuló penészesedés. Ezért ajánlott a nedves vakolatot eltávolítani a falakról.

Ha otthonában fából készült falak vannak, ismét ajánlott az összes fából készült részt eltávolítani. Ezek ugyanis vízzel átitatva instabillá válhatnak, és a penészen kívül különböző kártevőknek is otthont adhatnak.

Ha azonban a falakat csak az esővíz károsította, akkor légkeringetéssel száríthatja őket. Bár a vakolatot nem kell eltávolítania, hosszabb száradási időt kell beiktatnia.

Szigetelés

Többféle szigetelés létezik, és természetesen különböző száradási időkkel.

Polisztirol – a legjobban túléli, néha csak újra kell ragasztani.

Üvegszálas – ha sármaszapra hasonlítanak, dobd ki őket. Ha csak esővízzel átitatottak, vegyük ki őket, és hagyjuk kiszáradni az épületet. Ha megszáradtak, visszateheti őket.

Cellulóz szigetelés – nagyon hosszú ideig tartja a vizet. Ezért mindenképpen távolítsa el, és cserélje ki újjal.

Fa

Ha lehetősége van a fát természetes módon szárítani, akkor általában visszaáll az eredeti állapotába. Ha azonban forgácslap vagy laminált bútor van, akkor hajlamos láthatóan sérülni, és az egyes rétegek gyakran leválnak egymásról. A fán is lesznek víznyomok, de nem szükséges minden fát azonnal kidobni. Próbálja tehát először megfelelően megszárítani az ajtókat, küszöböket és ablakokat, és csak ezután döntse el, hogy megtartja-e őket.

Mennyezetek

Ellenőrzi a mennyezeti túlnyúlást. Óvatosan szárítsa meg őket. Ha az árvízvíz a mennyezetig és feljebb ért, mindenképpen javasoljuk a vakolat eltávolítását és a mennyezet száradás utáni értékelését. Ha azonban a vakolat eltávolítása után azonnal repedéseket lát a mennyezeten, akkor azt le kell bontani.

Falak

Szabadulj meg az összes víztől a falakban. Hogy megtudja, van-e víz a falban mélyebben, fúrjon egy lyukat a falba, lehetőleg a padló felett kb. 2 cm-rel. Ha ott csöpög a víz, nagyítsa meg a lyukat, hogy a víz gyorsabban el tudjon folyni. Ugyanezt a módszert alkalmazza a helyiség összes falán. Figyeljen azonban a falban lévő elektromos vezetékekre.

Beton

Ha a falak betonból készültek, a víz nem árthat nekik túl sokat. Koncentráljon azonban a köztük lévő fugák ellenőrzésére.

Tapéta

Minden háttérképet el kell távolítani. Egyrészt megakadályozzák a falak kiszáradását, másrészt a ragasztók táptalajt jelentenek a penész megtelepedéséhez.

Padlóburkolat

Mivel a padlók álltak a legtovább ellen a víznek, ezek a legjobban átázottak. Ahhoz, hogy kiszáradjanak, el kell távolítania az összes padlóburkolatot, hogy lehetővé tegye a levegő áramlását. Ez nem csak magukat a padlóburkolatokat, hanem a különböző alátéteket és párazárókat is eltávolítja.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche