A Júdásfa rendkívül eredeti cserje, amely gyönyörű virágaival tűnik ki a többi kerti növény közül. A júdásfának számos fajtája létezik, és mindegyik különbözhet a levelek és a virágok színében. Mit kell szem előtt tartani a júdásfa gondozásakor, és mikor virágzik ez a gyönyörű cserje? Válaszolunk.

Júdásfa – milyen cserje ez?

Júdásfa (Cercis L.) egy cserje vagy kis fa, amelynek egyes fajai a természetben többek között Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában, Kínában és a Földközi-tenger térségében fordulnak elő. A legenda szerint Iskarióti Júdás ezen a fán vetett véget életének. Emiatt a Júdás-fát gyakran ültetik olyan bibliai kertekbe, amelyekben a Bibliából származó növények találhatók. Meg kell azonban említeni, hogy ezt a fát maga a Szentírás nem említi név szerint.

Valószínű, hogy Júdás és a Júdás-fa összekapcsolása bizonyos mértékig a név félreértelmezésének köszönhető.mivel a Júdás-fa eredeti neve a következő volt: „Arbor Judae” vagy „Zsidó fa” (a faj népszerűsége miatt a jeruzsálemi kertekben). Idővel a név a következőképpen alakult: „Arbor Judaeae” vagy „Júdásfa”, ami valószínűleg közvetlen hatással volt a ma is használatos nómenklatúra kialakulására.

A júdásfa egy olyan növény, amelyet általában díszítésre használnak. Körülbelül 10 méter magasra is megnőhet. A júdásfa jellegzetessége, hogy virágai nemcsak a fiatal hajtásokon, hanem a vastagabb ágakon és a törzsön is megjelennek (caulifloria). A pillangó alakú virágok általában lilás-rózsaszínűek, vagy egyes fajtáknál fehérek. A júdásfák lapos hüvely alakú terméseket hoznak.

Júdás – fajták

A júdásfának számos fajtája létezik, amelyek mind virágszínben, mind levélformában eltérhetnek. Általában magasságuk is változik. Ezért azok, akik az adott cserjét szeretnék kertjükbe ültetni, kifejezetten a kertépítészeti igényeiknek megfelelő növényt választhatnak. Olyan fajtákat különböztetünk meg, mint pl:

  • Kínai Júdás ‘Avondale’;
  • Judas ‘Alba’;
  • Kanada kúszónövény ‘Flame’;
  • Canada creeper ‘Forest Pansy’;
  • Kanadai gyűszűvirág ‘Texas White’;
  • Canada White ‘California Sweetheart’.

A megfelelő júdásfa fajta kiválasztására érdemes egy kis plusz időt szánni. Így a kert többi növényének figyelembevételével választhatod ki a cserjét.

Mikor virágzik a júdásfa?

A júdásfa egy olyan növény, amely feltűnő lila-rózsaszín virágokkal díszítheti a kertet. A virágzás idején a cserje igazán éteri látványt nyújt, ráadásul tökéletesen kiemelkedik a többi kerti növény hátteréből.

Mikor virágzik a júdásfa? A növény általában lila-rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. április végén és május elején. Ezután körülbelül három hétig gyönyörködhetünk a gyönyörű virágok látványában. Ne feledje azonban, hogy ezek csak néhány év termesztés után jelenhetnek meg (ez többek között a fajtától is függ).

A júdásfa gondozása

Ha úgy döntünk, hogy Júdásfát ültetünk a kertbe, néhány fontos szabályt kell szem előtt tartanunk a gondozásával kapcsolatban. A növényt megfelelő helyre kell ültetni. A szubsztrát, a megfelelő trágyázás és a rendszeres metszés szintén fontos. Megfelelő gondozás mellett a júdásfa gyönyörűen fog virágozni.

  • Föld

A lúgos vagy semleges pH-jú, termékeny talaj általában alkalmas a júdás növények termesztésére. Célszerű gondoskodni arról, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen.

  • Helyszín

Júdás általában a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli.. Ajánlatos a következő helyeket választani a széltől védett. Kanadai gyűszűvirág más fajokkal ellentétben jól tűri a fagyot. A Júdabab gondoskodni kell arról, hogy télen kellően védett helyen teleljen.

  • Trágyázás

Júdás fa a virágzó növények számára legjobban kombinált műtrágyával trágyázható.. Az sem árt, ha komposztot használunk a talajszerkezet javítására. Trágyázással a júdásfa gyönyörűen fog virágozni.

  • Metszés

A júdásfák általában virágzás után igénylik a metszést. A legjobb időpont erre a kezelésre június.

Kapcsolódó cikkek:

Az árvácskák nyár közepéig virágoznak. Öntözd meg őket anya házi húslevével

Ássuk el a hortenziák mellé. 3 eurót fogsz költeni. A virágok megjelennek, és a szomszédok ámulva borulnak le.