Mit tegyünk a gyeppel tél után? Ezt a kérdést sok házikertész teszi fel magának, amikor alaposan odafigyel a gyepre. A kertnek ez a része a kirakat. Még a legszebb virágok sem tudják elrejteni azt a tényt, hogy a talaj a talpuk alatt egyenetlen, mohafoltokkal tarkított vagy teljesen csupasz talajjal tarkított. Ha most gondoskodunk a gyepről, nyáron is kellemes lesz a szemnek és a mezítlábasoknak.

Mit tegyünk a gyeppel tél után? A hó, a fagy, a jég és az olvadás mind hatással van a kert állapotára. Ezért minden kertész azonnal elkezdi a gyep gondozását, amint a hideg hónapok elmúltak. Sok kertész már márciusban elkezdi, de áprilisban is van még bőven tennivaló. Mit tegyen a gyepével a tél után? Íme néhány tipp.

Mit tegyen a gyepével tél után?

Először is, a tél után rendbe kell tennie a gyepet. A levelek és a száraz szárak felgereblyézéséről és a bozóttól való megszabadulásról van szó. Az előbbinél segít egy fűkasza, az utóbbinál egy lapát vagy ásó. A gyep hengerlése kiegyenlíti a gyepet, mivel lenyomja azokat a foltokat, amelyek a víz miatt kissé elmozdultak. Tavasszal érdemes a gyepet egy speciális, levegőztetőnek nevezett eszközzel is szellőztetni. Ezek olyan tüskékkel ellátott hengerek, amelyek több centiméter mélyen behatolnak a talajba, fellazítják annak szerkezetét, lehetővé teszik a levegőztetést, és megkönnyítik a tápanyagok gyökerekhez való eljutását.

Mit tegyen a gyepével tél után? Ha egész szezonban szép zöld fűben reménykedik, érdemes tavasszal újravetni a gyepet, ha veszteséget észlelt, és trágyázni is. Sok kertész áprilisban kezdi meg a rendszeres fűnyírást is. Célszerű a füvet körülbelül négy centiméteres magasságban levágni, hogy ösztönözze a növekedést. A mechanikai sérülésekkel szemben is ellenállóbb lesz, például ha rálépünk.

Gyep tél után – óvakodjon a betolakodóktól

Áprilisban a növényzet életre kel. Bár a fű és a virágok nagyon örvendetesek, a fűszálak között megjelennek a gyomok és a moha is.. Ezek miatt a gyep kevésbé tűnik rendezettnek, lyukak jelennek meg benne, és gyengítik is, mivel a „betolakodók” negatívan hatnak a gyökerekre, és akadályozzák a tápanyagokhoz való hozzáférést. Kézzel vagy permetezéssel lehet ellenük küzdeni. Helyi alkalmazásukkal azonban vigyázni kell – mivel ezek a fűre is hatnak.

Az időjárástól függően a tél után elkezdhetjük a gyep öntözését. Ha kint száraz és napos idő van, érdemes rendszeresen elvégezni. Ha tavasszal gondoskodik róla, nyáron gyönyörű, egyenletes színű, lyukaktól mentes, minden „kellemetlenségnek” ellenálló gyepben gyönyörködhet.

Kapcsolódó cikkek:

Minden évben kullancsok vannak a kertjében? Szórja ezt a terméket a gyepre, mielőtt felébrednek. Mindet ki fogja ütni.

Mikor kell trágyázni a gyepet? Ez a keverék a tél után újra talpra állítja. Dús zöld lesz