Mit tegyünk a ribizlivel, hogy jó termést kapjunk: a terméshozam növelésének leghatékonyabb módja

A ribizli gyökérzete a talaj felszínéhez közel helyezkedik el. Valamennyi ribizlifajta nem szereti a szárazságot – a nedvesség hiánya terméskieséshez vezethet.

Ezenkívül ezek a cserjék rosszul reagálnak a gyökerek mechanikai sérüléseire, amelyek a gyomlálás vagy a talaj lazítása során keletkezhetnek.

A növény körül több mélyedést kell készíteni, és mindegyikbe egy-egy teáskanál műtrágyát kell tenni.

Ez még nem minden: annak a kertésznek, aki bőséges termést hozó ribizlit szeretne elérni, mindig szem előtt kell tartania, hogy ez a növény, mint senki más, mulcsozást igényel.

A mulcsozás számos probléma megoldásában segít a kertésznek: megakadályozza a talaj kiszáradását, megvédi a növényeket a lisztharmattól és a gyomoktól, valamint a negatív környezeti hatásoktól, végül pedig kiváló tápanyagforrásként szolgál.

A mulcsozást trágyázással is kombinálhatjuk, ha egy vödör jól erjesztett trágyát juttatunk a bokor alá.

Ha nem áll rendelkezésre humusz, mulcsozzuk a ribiszkét szalmával, szénával vagy kartonnal. A legjobb mulcsnak a fűrészport tartják.

Ahhoz, hogy a fűrészpor ne savasítsa a talajt, karbamid- vagy ammónium-nitrát-oldattal kell kezelni (1 evőkanál vödörnyi vízben). A leghatékonyabb azonban ebből a szempontból a hígítatlan savó használata.

A savóban nedvessé áztatott fűrészport nagy vastagságú rétegben terítjük a bokrok alá. Ennek a mulcsnak köszönhetően a ribizli számára ebben a szezonban már nem lesz szükség további nitrogéntrágyára.

Korábban a szakértő azt mondta, hogy a cukkini mellett.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche