Moha a gyepen. Nagyanyáink tudták, hogyan kell bánni vele ősszel, de tavasszal soha többé nem jelent meg

Az egészséges pázsit termesztése nem szórakoztató. Főleg, ha váratlan vendég telepszik rá – moha. Hogyan lehet könnyen megszabadulni ettől a zöld parazitától? Próbálja ki a legjobb gyakorlatokat.

Aranyosan néznek ki a mohacsomók. Azonban maximum az erdőben. Ha letelepednek a pázsiton, akkor a kertészek egyik legnagyobb ellensége a moha! Annak ellenére, hogy első pillantásra szinte ártalmatlannak tűnik, a látszat csal! Moss nagyszerű bitorló, és biztosan nem fog belenyugodni a „gyepfoltozó” szerepébe. Ahol gyökeret ver, hamarosan egyetlen nagy mohakert lesz belőle. Mit tehet annak érdekében, hogy megmentse a pázsitját, és oda kerüljön a moha, ahová való?

Az Aros magvak szerzőjének videójában találsz tippet, hogyan lehet megszabadulni a kertben a mohától. Bővebben a YouTube csatornán.

Gereblyézd fel a leveleket

Az ősz nagy kerttakarítást igényel. És ez vonatkozik a gyepre is, amelyet még a szezon vége előtt meg kell tisztítani. Vegyünk egy gereblyét, és távolítsunk el mindent, ami nem tartozik a fűfelületre. Lehullott levelekből vagy gyümölcsökből. Ez megakadályozza a penész kialakulását.

Tippünk: A gyeptisztítást úgy kell időzíteni, hogy novemberre megtehesse. Utána párásabb lesz az idő és sokkal rosszabb lesz a munkája.

Füvet nyírni

A rövidebb vágás csak jót tesz a pázsitjának. De nem szabad túlzásba vinni vele, mert az ultrarövid zöldfelületek hajlamosabbak a különféle penészgombákra és parazitákra. A szakértők szerint a legjobb pázsithossz 3-5 centiméter körüli. Ennek köszönhetően a gyep megerősödik, és jobban fel tudja venni a vizet és az esetleges tápanyagokat.

Tippünk: Egyes kertészek a levágott füvet talajtakaróként hagyják a gyepen. De ezt nem csinálod. Ezzel elkerülhető a szükségtelen penészveszély.

Vesd bele magad a karifikációba

Ősszel lassan elalszik a kert. És ez vonatkozik a gyepére is. Tél előtt alaposan meg kell tisztítani, és meg kell szabadulni minden hozzá nem tartozó „zöld parazitától”. A vertikáció az egyik hatékony megoldás a pázsit jelentős világosítására. Kisebb területeken használhat súroló gereblyét. Ha nagyobb a kertünk, akkor érdemes beruházni egy elektromos bordázógépre.

Tippünk: A vertikálozás nemcsak a zöld hónalj megtisztításában segít, hanem remek megelőzés az ősszel leggyakrabban megjelenő hópenész ellen is.

Kezelje a gyepet műtrágyával

Ha egész évben mohacsomók jelennek meg a gyepen, kezelje magasabb nitrogéntartalmú műtrágyával. Ez megerősíti a gyepet, és egyben korlátozza a moha lehetséges növekedését.
Sok nitrogéntartalmú műtrágya van a piacon, amelyek fokozatosan kerülnek a talajba. Például a moha elleni természetes műtrágya kiváló.

Tippünk: mély zsebeid vannak? Használjon kukoricalisztet (100 g 1 m²-enként).

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche