A megfelelő cserép kiválasztása nagyon fontos növényeink egészséges és szép növekedéséhez. A piacon két fő csereptípus létezik – kerámia és műanyag. Melyiket válasszuk? Kiderül, hogy sokan hibáznak.

Leggyakrabban vizuális szempontok alapján választunk edényt. Ez persze fontos, de fontos, hogy a növények igényeit is figyelembe vegyük, mielőtt egy adott modell mellett döntünk, különben gyorsan elpusztulnak. Melyik cserepet válasszuk – műanyagot vagy kerámiát? Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai, de csak az egyik univerzális és alkalmas bármilyen növénytípushoz.

Hogyan válasszunk cserépméretet a növényünknek? Ez egyszerű, de figyelembe kell vennie néhány szempontot

A következő tényezőket kell figyelembe venni a cserép kiválasztásakor a növény mérete, igényei és az a méret, amelyet a jövőben elérhet.. Gyakran előfordul, hogy túl kicsi cserépbe ültetünk virágot, és amikor a gyökérzet túl nagyra nő, gyorsan át kell ültetnünk. A legjobb ökölszabály, amit javasolhatunk, hogy a cserép 1/3-a legyen a virág magasságának. A piacon találhat agyagcserepet, fémcserepet, üvegcserepet, szövetcserepet vagy hálós cserépedényt, de a két leggyakoribb anyagválaszték a műanyag és a kerámia.

Melyik edény jobb, a műanyag vagy a kerámia? Sokan elkövetik a hibát, és a növények elpusztulnak

A műanyag cserepek sokkal népszerűbbek, olcsóbbak és sokféle változatban kaphatók, így könnyebben illeszkednek a belsőépítészethez. De vajon alkalmasak-e virágok termesztésére? Kiderült, hogy egyes növényeket nem szabad beléjük ültetni. A műanyag azt jelenti, hogy a gyökérzet nem szellőzik, és a légkeringés hiányában nagyon könnyen előfordulhat a túlzott páratartalom, valamint a gombák és penészgombák elszaporodása, ami rövid út a növény elhalásához vagy akár elszáradásához. Ez a fajta cserép azonban alkalmas a nedvességet kedvelő virágok, például a páfrányok, a lapátvirág és a borostyán számára.. Másrészt a kerámia edények jól szigetelnek és átengedik a levegőt., így a gyökerek védve vannak a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól és lélegezhetnek. A legtöbb virághoz alkalmasak, de ne feledje, hogy a növények egészséges növekedéséhez a cserép alján lyuknak kell lennie, valamint vízelvezetőnek..

Kapcsolódó cikkek:

Vannak régi harisnyáid? Nem a szemétben a helyük. Tedd őket a cserépedényre, és lélegezz fel. „Imádom!”

Mikor kell tavasszal átültetni a növényeket? Egy cserép megmondja az igazat