Mutassa meg az orchideákat ezeknek az egyszerű tippeknek köszönhetően: A titok a helyes öntözés!

A legtöbb orchideát olyan cserépbe ültetik, amelyet nem földdel, hanem fakéreggel töltenek meg, ezért másképpen kell öntözni, mint más szobanövényeket. Kövesse az alábbi egyszerű tippeket és az orchidea termesztése gyerekjáték lesz!

Orchideák öntözése kéregcserépben

Az orchideák öntözésének célja a kéregdarabok nedvesítése, nem pedig magukat a gyökereket. Mindig szobahőmérsékletű vizet használjon – azaz se nem forró, se nem hideg. Ügyeljünk arra, hogy az edényben lévő víz ne legyen pangó, és a levelek soha ne áztassuk be, különben rothadáshoz vezethet!

A legjobb módja az orchidea öntözésének, ha a cserepet egy kicsit magasabb és szélesebb edénybe helyezzük, majd szobahőmérsékletű vízzel öntözzük és 15 percig hagyjuk víz alatt. Ezután óvatosan öntsük le az összes vizet, hogy a héj a helyén maradjon.

Tőzegmohában nevelt orchideák öntözése

Egyes orchideákat speciális tőzegmohában nevelik. Itt arra kell figyelni, hogy a moha kívülről száraznak tűnhet, de belülről még nedves lehet.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy eljött-e a megfelelő idő az öntözésre, az ujjunkkal kell ellenőriznünk a nedvességet. Az ujját kb. 5 cm mélyen dugja a mohába. és ha nem érez nedvességet, akkor a növényt meg kell öntözni.

Milyen gyakran kell öntözni az orchideát?

Az orchideák öntözése egy kicsit művészet, de semmiképpen sem tudomány. Az öntözés gyakorisága több tényezőtől függ, amelyek közé tartozik például, hogy milyen a hőmérséklet a lakásban, mennyi fény éri az orchideát, milyen orchidea fajtája van, és milyen aljzatot (fakéreg vagy moha) használ. Általános ökölszabály, hogy a szárazságtűrő orchideákat (Cattleya, Oncidium, Dendrobium) hetente egyszer, más fajtákat pedig 4-5 naponta egyszer (például a Phalaenopsisokat) kell öntözni. Jobb ritkábban öntözni őket, mint túl gyakran.

Adjunk műtrágyát a vízhez

A növényeket nyáron és tavasszal ajánlott trágyázni, nem ősszel vagy télen. Az ideális az, ha folyékony műtrágyát, és 1:1 arányban keverjük össze vízzel.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche