Nagy, átfogó áttekintés a novemberi kerti munkákról. Kövesse a Hold fázisait

Novemberben különösen erősen érezhető a halál és a születés örök körforgása. A levelek lehullanak, lebomlanak és új életet táplálnak. Ugyanígy az évelő és egynyári növények föld feletti részei teljesen eltűnnek. Magjaik azonban jövő nyáron újra virágoznak.

Az egész természet és a kert azonban nem alszik. Egyes növények pihennek, mások mozdulatlanok és hajthatatlanul zöldellnek. Egyes állatok mély álomba merülnek, mások élénkek egész télen. A kertészek választhatnak – pihennek, és az őszi időt arra használják fel, hogy még szebb kertet alakítsanak ki és gondoskodjanak róla. És ahogy számítani lehet az évszakok ciklusára, ott van a Hold ősrégi ciklusa is. Az Ön segítője és tanácsadója.

November 1-jén a fogyó Hold áthalad az Ikrek jegyén. Ezért azok a növények, amelyeket a virágok szépségéért termesztenek, értékelni fogják a gondoskodást. Sok faj szívós őszirózsa télig virágzik, a mérsékelt égövieket addig lehet öntözni, amíg nem esik eleget. A dáliák ugyanígy díszítik az őszi kertet az első fagyok beérkezéséig, de amint az első fagy megégeti, szedjük fel őket a földről. Néha ez már októberben megtörténik, de meleg napokon csak novemberben. Ha a gumókat talajtakaró védi, akkor nem kell aggódnia miattuk – az enyhe fagy nem pusztítja el őket. Ezután hűvös, de fagymentes helyen tároljuk.

2.–3. a fogyó Hold a Rák hatása alá kerül, ami elsősorban a növényi levelekhez kapcsolódik. Sok leveles dísznövény mérsékelt égövi, és minél több humuszt ad nekik a talajban, annál szebbek lesznek. Ezért nagy hasznukra válik a lehullott levelekből készült ágynemű, amely támogatja a humuszképződést, megtrágyázza a talajt annak fokozatos lebomlása során, és egyben védi a növények gyökereit a téltől. Egyes növények levelei így segítik mások leveleit.

4.–6. a fogyó Hold az Oroszlán tüzes jegyén halad át, amelyet elsősorban a növények terméseihez kötnek. A késői gyümölcsöket, az almát és a körtét a fagyok beköszönte előtt kell betakarítani. A berkenye, a som, a homoktövis vagy a kökény azonban fagyasztva a legédesebb. Ezért gond nélkül betakaríthatja őket, még akkor is, ha a fagy már megcsókolta a kertet. Kedvező időjárás esetén az utolsó gyümölcsfákat és bokrokat is elültetheti – a termőnapok támogatják őket, és ha az időjárás megfelelő, akkor jobb, ha nem várja meg a fogyó holdat, bár az ültetésnél kényelmesebb.

7.–8. a fogyó Hold a Szűz jegyén halad keresztül, amely elsősorban a növények gyökereire hat. A talaj megfagyása előtt jó idő begyűjteni a bőséges időszak után erősen megerősödött gyógygyökereket. Nemcsak a konyhában is használt tormát használhatod a megfázás ellen, hanem a pitypang, a cikória gyökereit, és ha termeszted, még a selymet is. Tárolásra száríthatod és gyógyfőzetet készíthetsz belőlük. A pitypang jótékony hatással van a májra, a cikória pedig az emésztésre.

9.–11. a fogyó Hold áthalad a Mérleg jegyén, amely a virágzó növényekre vigyáz. Kényesebb évelők, kétéves növények és virágzó fák esetén készítsen védelmet a bármikor beköszöntő csupasz fagyok ellen. Ebben az esetben mindenki számára előnyös lesz a szarkalábak fényvédelme.

12.–13. a fogyó Hold a Skorpión keresztül halad, az újhold 23-án következik be. Valami véget ér és valami elkezdődik. A Skorpió a most bőven hulló növények leveleivel kapcsolatos jel. Ideális idő a komposztálás megkezdésére, amelyben a leveleket felhasználhatja a kert következő életére. Nem szükséges azonban minden levelet gereblyézni. Hagyja természetes védelemként évelők és hagymák ültetésekor a fák alá. A többi levelet komposztáld.

14.–15. az újonnan növekvő Hold a tüzes Nyilas befolyása alatt találja magát. Ideje gondoskodni a bokrokról és fákról, különösen a gyümölcsfákról. Mulcsozhatja őket, és így megvédheti a gyökereket az esetleges csupasz fagyoktól. A vadon élő állatok íze elleni védekezést is időben fel kell készíteni. Kedvező időjárás esetén még lehet gyümölcstermő fákat ültetni.

16.–17. a növekvő Hold a Bak jegyében halad, ami a talaj gondozására ösztönöz. Ha nehéz és agyagos a kerted, ásd ki a jövő évre előkészített ágyásokat és dúsítsd komposzttal, vagy könnyítsd meg homokkal. Könnyű és jó minőségű közepesen nehéz talaj esetén gondolja át, hogy a gravírozás valóban több előnnyel jár-e, mint hátránnyal. Csak eltávolíthatja a gyomokat, és hagyja, hogy a talaj egy komposzt- és mulcsréteg alatt pihenjen.

18.-19. a növekvő Hold a Vízöntő légjegyén halad át, amely elsősorban a növények virágaihoz kötődik. Nem volt ideje tavasszal hagymákat ültetni, tele nárciszokkal vagy krókuszokkal? Javítani még lehet, főleg a nárcisz bírja a késői ültetést, csak kicsit később virágzik tavasszal. Mélyre ültetjük, a hagyma hegye legalább 10 cm-rel legyen a talajfelszín alatt. Fontos a talajréteg, ez védi a hagymákat a hőmérséklet-ingadozásoktól. További védelemként egy réteg talajtakaró, lehetőleg levelek szolgálnak. A többi hagymához hasonlóan a nárcisz is csoportosan áll ki a legjobban.

20.–21. a növekvő Hold a Halak jegyében halad. Ismét rászánhatja magát a lehullott levelek legjobb felhasználására, amelyek értékes ajándékot jelentenek egy igényes kertész kezében. A kerti tó is megérdemli a törődést – a felszínre hullott levelek szépen mutatnak, de érdemes rendszeresen hálóval gyűjtögetni, hogy ne gyűljenek össze túlságosan az alján.

22.–24. a növekvő Hold a tüzes Kos hatása alatt találja magát. Gondoskodhat a kert gyümölcseiről – ellenőrizze a pincében tárolt gyümölcsöket, dolgozza fel utolsó ajándékait. Gyűjtsük össze a lehullott gyümölcsöket a fák alatt, különösen, ha azok betegek vagy korhadtak. Néhány egészségeset azonban a madarakra hagyhat.

25.–26. a Hold a Bika jegyén halad keresztül, a földdel és a gyökerekkel kapcsolatban. A zöldségeket már régen betakarították, kivétel lehet a télálló és a gyökérzöldség. A paszternák, a gyökérpetrezselyem, a feketegyökér, a torma és a sárgarépa jó talajban és talajtakaró védelem alatt tavaszig kitart. Ennek köszönhetően a tél folyamán fokozatosan lehet betakarítani őket, amíg nem takarja be őket hó vagy fagyott talaj.

27.–28. a növekvő Hold az Ikrek jegyén halad át, míg a telihold 27-én van. A november végi vetésre nagyon kevés lehetőség van. Ezt a különleges napot azonban más módon is felhasználhatja. Az Ikrek arra ösztönöz, hogy érezze a kapcsolatot szeretett kertjében minden élőlénnyel. A varázslatos telihold pedig még jobban elmélyíti ezt a kapcsolatot. Ha elképzeléseit konkrét tettekké szeretné váltani, állítson fel madárházakat. Ha pedig nem fér el több a kert, tisztítsa meg és ellenőrizze a meglévőket. A madaraknak hely kell, a legtöbb faj doboza nem akasztható szorosan egymás mellé, csak a verebek fészkelnek békésen egymás mellett. Azonban minél változatosabb a kert, annál több madárcsaládot támogat.

29.-30. az újonnan fogyó Hold a Rák jegyében utazik. Nem minden levél esett le. Különösen a fiatalabb örökzöld növények, mint például a rododendronok, bukszusok, sziklarózsák, aukubák, magyalok vagy magyalok szenvedhetnek a szárazságtól télen. Ezért fagymentes időben öntözzük őket egyszerre nagy mennyiségű vízzel – hogy a nedvesség a gyökerekhez jusson.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche