Nagyanyáink ezt adták tavasszal az eperpalántákhoz. Csináld úgy, mint ők

Források: ,

Eper a saját kertemből és erkélyemről

Az eper, paradicsom vagy uborka termesztése elég elterjedt nálunk, és nem is kell hozzá nagy hely. Sok más gyümölcshöz hasonlóan az eperre is határozottan igaz, hogy a frissen szedett fantasztikus és összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti eper. A szamóca aromáját, édességét és lédússágát nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is értékelni fogják, és nem csak a megfelelő gondozás, hanem a kellő, tápanyagokban gazdag öntözés is elősegíti a szamóca termését.

Szükséges a szamóca tavaszi gondozása, valamint a trágyázás. Ezzel már április második felében, május elején lehet kezdeni. A szamóca esetében az első műtrágya elősegíti a növekedést és a gyökeresedést, ami fontos a növények általános egészsége szempontjából, míg a későbbi műtrágyák különösen alkalmasak a virágok és gyümölcsök képzésére.

Eper trágyázása öntettel

Az eper a tápanyagigényes növények közé tartozik, és az 1. vonal növényei. Ez azt jelenti, hogy a talajnak jól trágyázottnak kell lennie. Bár az alapnak mindig a szerves trágyáknak kell lennie, amelyek nemcsak táplálják a talajt, hanem javítják annak egyéb tulajdonságait, például szerkezetét vagy vízmegtartó képességét, mindenképpen érdemes elgondolkodni a szamóca egyéb trágyázási módszerén. Az ipari ásványi műtrágyák mellett mindenképp kipróbálható számos házi készítésű műtrágya, amely alkalmas az eperhez.

Élesztő műtrágya

Forrás: Youtube

Komposzt csurgalékvíz

Természetesen a komposzt az epernövényeknek is jót tesz, ha nem közvetlenül az ágyásba dolgozzuk, akkor a komposztból csurgalékvizet is készíthetünk, és azzal öntözzük a növényeket. Ez úgy történik, hogy a komposztot 1:10 arányban vízben elkeverjük és 14 napig állni hagyjuk. Ideális a keverék napi keverése. Két hét elteltével szűrjük le a szilárd anyagokat a folyadékról, és hígítsuk újra 1:10 arányban. Az így hígított kötszer már használatra alkalmas.

Kovász tyúkólokból

Forrás: Youtube

Ha lehetősége van csirkeürülék felhasználására, semmiképpen ne gúnyolja ki a használatát. A tyúkot leggyakrabban kovász formájában használják, de lehetőség van szárításra és porrá zúzására is. Ez egy nehéz nitrogén műtrágya, amelyet óvatosan kell használni.

Csalán

Forrás: Youtube

A csalán műtrágya nem kevésbé fontos és előnyös. A csalán olyan kovász, amelyet napos helyen kell hagyni erjedni, hígítani, majd felhasználni. Az erjedés a hőmérséklettől függ, de általában 3 hét is elegendő. A tavaszi hónapokban ügyeljen arra, hogy a csalántartály a napon legyen. Az edényt kétharmadáig töltsük meg csalánnal, adjunk hozzá vizet és erjedés után csepegtessük le. Hígítsa fel a folyadékot vízzel 1:50 arányban.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche