Nagyanyáink így tisztították a fakanalakat: évekig újak és szagtalanok voltak

Az idő múlásával különféle anyagokból készült edények kerülnek a konyhába, de továbbra is nagy népszerűségnek örvend a fa fakanál, amely még a legérzékenyebb anyagot sem károsítja. További előnyük a hosszú élettartam. De légy óvatos, könnyen elveszítheted. Kerülje el azokat a gyakori hibákat, amelyek elpusztítják őket, és inkább vigyázzon rájuk. Ennek köszönhetően nem kell kidobnod kedvenc fakanaladat!

Forrás: Youtube

Ne mossa el a fakanalat mosogatógépben

A fakanál használata után a legtöbben elkövetünk egy alapvető hibát – fakanalat tesznek a mosogatógépbe más edényekkel együtt. Ennek a mosási módszernek azonban két negatív hatása van a fakanalara. Hosszan tartó meleg vízben történő mosás a tablettából származó vegyszerekkel együtt visszafordíthatatlanul károsítja a fát, ami repedésben és csavarodásban nyilvánul meg. Mosogatás közben azonban a fakanál más edényekből és a mosogatógépben lévő vízből is felszívja a vegyszereket és a szennyeződéseket.

Azonnal mossa le a fakanalat

A fakanál használata után érdemes meleg vízben egy csepp mosogatószerrel leöblíteni. A fakanalat szivaccsal tisztítsa meg, ne fémhuzallal, ami károsítja a fa felületét. A fakanalat kíméletes megtisztítása után azonnal töröljük szárazra egy ronggyal, a fa nem dagad fel feleslegesen a száradó víztől.

A nagymamák citromot, szappant és szódát használtak a szag leküzdésére

Érezted már a fakanalat, aminek kétszer sem jó az illata? Ne aggódj, a citromlé ezt könnyen kezeli! Csak szeletelj fel egy friss citromot, és futtasd meg egy fakanállal. Hagyja rajta egy ideig, majd öblítse le a fakanalat. A fa szagától úgy is megszabadulhatsz, ha a fakanalat szappanos vízben vagy egy teáskanál szódabikarbónás vízben mosod.

Könnyen tisztítható a zsírtól

A fakanál használatakor egy idő után átázik a zsír, amit el kell távolítani. Van egy egyszerű trükkünk, ami segít ebben! Tegye a beáztatott fakanalat egy fazék vízbe, és hagyja forrni 10 percig. Ezután vegyük ki a fakanalat a vízből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szivaccsal tisztítsuk meg. Végül csak öblítse le a tiszta fakanalat meleg vízzel.

Fa védelme ásványi olajokkal

Ha van kedvenc fakanalad, amit nem akarsz elveszíteni, akkor ásványolajjal, méhviasszal vagy kifejezetten a faedények karbantartására kifejlesztett olajjal kezelheted. Ezzel a lépéssel biztosítja a fakanál igazán hosszú élettartamát és a fa nedvességállóságát. Klasszikus étolajokat azonban semmiképpen ne használjunk a kezeléshez, mert azok avasodnának, és éppen ellenkezőleg, a szagot okoznák.

kapcsolódó cikkek

Források: , ,

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche