Nagyanyáinknak volt egy remek trükkje a sárgarépát és a petrezselymet ömlesztve betakarítani. Próbáld ki őt

Források: , ,

Kísérőültetés, azaz közös vetés

Az úgynevezett a kísérőültetés hazánkban ritkán használt kifejezés. Őseink azonban ismerték a társas termesztés néhány alapelvét, és természetesen tesztelték, hogy ez a módszer valóban működik. Különösen egyes növényeknél a különböző kombinációk kiváló megelőzést jelentenek a kártevők ellen. Azonban nem ez az egyetlen oka annak, hogy a társültetés sikeres.

Forrás: Youtube

Taszító hatás és ízületi vetés

Amellett, hogy a növények védik környezetüket, az együtt termesztett zöldek más módon is segítenek. Például a beporzók vonzásáról, a talaj tápanyaggal való gazdagításáról, árnyékolásról vagy támogatásról, de a versenykörnyezet minimalizálásáról is. A növények gyakran eltérő gyökérrendszerrel rendelkeznek, amelyek nem károsítják egymást, és mindkét faj boldogan fejlődhet egymás mellett.

A sárgarépa esetében nagy probléma a sárgarépalégy, amelyet néha egyszerűen csak répalégynek neveznek. Mindössze fél centiméter hosszú, sárga lábú, fekete testű, barna fejű légy, melynek lárvái főleg a sárgarépában tesznek sok kárt. A májusnál korábban elvetett sárgarépát megtámadják.

Vetsük el a sárgarépát és a petrezselymet együtt

Ha azonban sárgarépát tervezünk, vagy már elvetettük, elővigyázatosságból azt is megvédhetjük, ha a közelben petrezselymet termesztünk. A petrezselyem nem komor szaga van. Ezért ez a kombináció a sárgarépalégy perzisztens lárvái ellen is ideális védekezési eszközzé válik. Ez nem 100%-os védekezés, de mindenképpen a sebzés minimalizálásának módja.

A sárgarépához jól illik a metélőhagyma, a rozmaring vagy a zsálya

Ugyanezen okból a hagymákat a sárgarépa közelében is termesztik. A csípős allicinnel taszítják a legyeket.

A sárgarépa salátákhoz, hüvelyesekhez, keresztes virágú zöldségekhez és paradicsomhoz is illik. Gyógynövények közül is választhat. A metélőhagyma, a rozmaring és a zsálya jól megfér a sárgarépával.

Sárgarépánál ezt soha!

Persze vigyázz! Vannak nem megfelelő kombinációk is. Ezek olyan növények, amelyeket ugyanazok a kártevők támadnak meg, és olyan növények, amelyek versenyeznek egymással a tenyészidőszakban. Ezen okok miatt nem szabad sárgarépát vetni zeller, burgonya vagy akár kapor közelébe.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche