Napi szinten bérel? A WageNow régóta várt hasznot hoz Szlovákiának!

A WageNow cég munkavállalói juttatást hoz Szlovákiába, melynek segítségével a munkavállalók heti vagy napi rendszerességgel, munkavégzés után azonnal bért vehetnek fel. Ennek bonyodalmak nélkül kell megtörténnie a cég számviteli részlegénél, miközben a cég azzal érvel, hogy csökkenti a munkavállalói fluktuációt. A Társadalmi-gazdasági Kockázatok és Alternatívák Kutatóintézete (IVRA) és a Közép-Európai Munkaügyi Kutatóintézet (CELSI) nem ért egyet a szolgáltatásban.

„A WageNow segítségével lehetőséget adunk a munkaadóknak, hogy javítsák alkalmazottaik pénzügyi helyzetét anélkül, hogy növelniük kellene a munkaerőköltségeiket. A megkeresett bérekhez való hozzáférés lehetővé teszi az emberek számára, hogy kitörjenek az ördögi pénzügyi körből, és elégedettebb és produktívabb munkát és magánéletet éljenek. .” mondta Peter Čapkovič, a WageNow alapítója.

Elmondása szerint ezzel az új szolgáltatással az alkalmazottak maguk dönthetik el, hogy mikor szeretnének fizetést kapni, így jobban irányíthatják pénzügyeiket, és kiküszöbölhetik a fizetések közötti pénzügyi stresszt. A WageNow felmérése szerint ötből négy munkavállaló szívesen vált aktívan egy ilyen rugalmas fizetést biztosító céghez. Mobilalkalmazáson keresztül férhetnének hozzá a teljesített béreikhez.

A CELSI ügyvezető igazgatója, Marta Kahancová a TASR-nak elmondta, hogy a munkavállalók szempontjából ez inkább a kevésbé képzett munkaerőt, vagy az alacsonyabb jövedelmű munkaerőt fogja megszólítani. „A szinte minden iparágban és szakmában munkaerőhiányos munkaerőpiacon egy ilyen eszköz azzal a hatással járhat, hogy a munkavállalók gyakrabban váltanak majd munkáltatót, ami az előbb említett forgalomcsökkentési célnak éppen az ellenkezője. Ebből a szempontból is az azonnali bérhez jutás nagyobb valószínűséggel vonzza az alacsonyabban képzett munkavállalókat, akiknél a minőség-ellenőrzés nem annyira lényeges, és egyszerű munkát végeznek” – zárta szavait.

Éppen ellenkezőleg, az IVRA igazgatója, Martin Halás megjegyezte a TASR-nak, hogy különösen bizonyos szakmákban kiváló eszköz lehet. „Ma például a pénzügyi közvetítésben a legtöbb cégnél havonta kétszer fizetnek díjazást a pénzügyi ügynököknek. El tudom képzelni, hogy bizonyos szakmákban a gyakoribb bérfizetés komparatív előnyt jelenthet a cég számára. Ma is sok cég folytatna ilyen kifizetéseket, de őket visszatartja az adminisztrációs bonyolultság” – tette hozzá. Kahancová szerint egy ilyen eszköz azonnali, rugalmassá változtatná a munkaviszony kölcsönös elvárásait. hosszú távú elkötelezettség mindkét fél részéről.

„Ez egy piaci eszköz, amely mindkét oldalon rugalmasságot biztosít, ami negatív hatással lehet a munkaadó és a munkavállaló közötti régóta kialakult munkakapcsolatokra és a bizalomra. Bár a rugalmas fizetéshez jutás lehetősége előnyként hangzik a munkavállaló számára, a szakszervezetek a foglalkoztatás hosszú távú stabilitásáért küzdenek, ami pont az ellentéte a gyors, azonnali piaci megoldásoknak. Ezek azonban csak becslések, a gyakorlat majd megmutatja, hogy valóra válnak-e vagy sem” – zárta gondolatait Kahancová.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche