Napközben behúzva hagyja a függönyöket az ablakokon? Miért ne tennéd?

Főleg nyáron, nagy melegben szeretjük egész nap zárva hagyni a függönyöket az ablakokon. Ez azonban tévedés, elmagyarázzuk, miért.

Napközben is behúzva hagyod a függönyt?
A munkából visszatérünk egy sötét, de fűtetlen lakásba. Az így továbblépés azonban nem a legjobb ötlet. Miért?

Minden bizonnyal sok oka van annak, hogy mindannyian napközben zárva tartsuk a függönyöket. A szomszédok kíváncsi tekintetétől a szemben lévő bérházból a már említett meleggel. És talán csak nyugalomra és sötétségre van szüksége ahhoz, hogy egy extravagáns éjszaka után egész nap aludjon és pihenjen. Mindezek az okok indokoltak, és időről időre folyamodhatunk hozzájuk, és zárva hagyjuk a függönyöket, hogy egyetlen napsugár se hatoljon be lakásunkba. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint azonban, ha ez a szokás a lakás „elsötétítésére” válik vasszabállyal, akkor baj lehet.

A tudósok bebizonyították, hogy a fény gátolja a baktériumokat – különösen a nappali napfényt. Hogyan találták ki? Olyan környezetet hoztak létre, amely egy tipikus helyiség jellemzőivel rendelkezik – a fényerő, a fényvisszaverődés és a páratartalom tekintetében -, majd azt tesztelték, hogyan hat a fény hatása a baktériumok szaporodására. A kutatók azt találták, hogy az ultraibolya sugárzásnak kitett helyiségben a baktériumok mindössze 6,8 százaléka szaporodhat, de egy elsötétített helyiségben ez a szám 12 százalékra, majdnem a duplájára emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy akik sokáig nem engedik be a fényt a helyiségbe, jó környezetet teremtenek a baktériumok szaporodásához. Ha tehát sok időt töltünk otthon, érdemes a jó és egészséges mikroklímáról gondoskodni. Természetesen nem a függönyök elhúzása az egyetlen módja annak, hogy javítsa otthona levegőjét. Szintén fontos a helyiségek rendszeres szellőztetése, takarítása, illetve a szoba általános klímáját javító szobanövényekhez is nyúlhatunk.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche