A házi készítésű műtrágyák abból, ami éppen kéznél van, a legjobban beválnak a kertben. Különösen akkor, ha organikus zöldségeket vagy gyümölcsöket szeretnénk termeszteni. Kiderült, hogy a régi kenyérben található ásványi anyagok jótékony hatással lehetnek a növények növekedésére. Ha tehát van a szekrényedben egy kis száraz kenyér, ne dobd ki, hanem használd természetes trágyaként.

A kert nem csak a szemnek kellemes, de a saját zöldségeskertedben is termeszthetsz belőle. A zöldségek vagy gyümölcsök érésére várva gyakran nem szeretnénk vegyszeres keverékeket használni a védelmükhöz vagy a termesztésükhöz.

Sokkal jobb megoldás, ha azt használjuk, ami a konyhában van. Ha régi kenyeret használsz, meg fogsz lepődni, milyen gyorsan nőnek a növényeid.

Ne dobd ki a régi kenyeret, csinálj belőle trágyát!

Úgy tűnik, hogy a kéznél lévő dolgokból hatékony műtrágyát készíteni elég nehéz. De kiderül, hogy egyszerűbb, mint amilyennek látszik. Az elkészítéséhez négy szelet régi kenyérre van szükség, amit kisebb darabokra kell osztani, és egy tálba tenni.

Az előkészített kenyeret öntsük fel egy nagy pohár 400 milliliter vízzel, majd adjuk hozzá a cukrot. A tartály onéhány órára félretesszük, majd szűrjük le, és adjunk hozzá 50 ml tehéntejet. A friss oldatot azonnal rá lehet önteni a kertben lévő zöldségekre.

Tejet nem kell hozzáadni, de akkor meg kell várni, amíg az oldat erjedni kezd. Ebben az esetben legalább néhány napot várni kell, mielőtt a kertben használnád.

A rozskenyér tulajdonságai

A trágya elkészítéséhez a legjobb, ha száraz szeletelt kovászos rozskenyeret használunk. Olyan értékes ásványi anyagok forrása, mint a vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és mangán. Ka benne található vazinok elősegítik a növények gyökereinek fejlődését és növelik a gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességüket.

Fontos, hogy ilyen műtrágyát nem szabad penészes végletekből készíteni. Ez hátrányosan befolyásolhatja a termesztett zöldségeket. Jó minőségű kenyérből készült oldatot használhatunk a palántáknál közvetlenül az új talajba való átültetés után.

Ideális többek között a következőkhöz paradicsom, uborka és paprika termesztésére. A szikkadt kenyértrágya savas reakciója miatt jobb, ha nem öntözünk belőle hagymára vagy burgonyára, mert befolyásolhatja e zöldségek ízét.

Kapcsolódó cikkek:

Kikúsznak a levelek alól és pusztítást okoznak. Ahelyett, hogy kidobnád őket, szórd szét őket. A csigák távol tartják magukat

Megbízható trágya uborkának és paradicsomnak. Csak egy levél, és nem fogod felismerni a gyümölcsöt.